Morotssoppa med chili och ingefära

Den här färggranna och smakrika soppan med asiatiska undertoner har på kort tid blivit en favorit här hemma. Ska man vara krass så kanske den snarare kvalar in under paleo än under renlärig lchf, med tanke på att morot är en relativt söt rotfrukt, men jag ser ingen anledning att vara så petig. Du får som vanligt själv avgöra hur känslig just du är och vad du vill välja att äta. På plussidan står en rejäl dos av den nyttiga kokosoljan, immunförsvarshöjande ingefära, chili och vitlök och att den är både gluten- och mejerifri. Och så är den ju så himla god!

Ett litet tips! Kokosmjölk har en tendens att tappa mycket av sin goda smak när den kokar länge i en soppa eller gryta. Ta för vana att alltid spara lite i förpackningen som du tillsätter precis i slutet av tillagningen. Då behåller maten den där goda, fräscha kokossmaken. Skulle du önska mer chilihetta kan du alltid smaka upp soppan med lite sambal oelek eller chiliflingor det sista, och vill du av något skäl inte använda fisksås så kan du naturligtvis köra på vanligt salt istället. Smaken blir dock inte riktigt lika fyllig.

morotssoppa

Morotssoppa med chili och ingefära, 4 portioner
2 msk kokosolja
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 bit ingefära, som din tumme ungefär
1/2 röd chili, typ spansk peppar
6 normalstora morötter (500 g)
4 dl vatten

5 dl krämig kokosmjölk
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
eller 1 msk buljongpulver av bra kvalitet
fisksås
citron

  • Börja med att skala lök, vitlök, ingefära och morötter. Dela chilin på längden och skrapa ur kärnorna.
  • Tärna/skiva grönsakerna i mindre bitar.
  • Hetta upp kokosoljan i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök, ingefära och chili och låt fräsa ett par minuter utan att ta färg.
  • Lägg ner morötterna i kastrullen och låt fräsa ytterligare ett par minuter.
  • Slå på vattnet, hälften av kokosmjölken och tillsätt buljongen. Låt koka upp och småkoka under lock 10–15 minuter, så att morötterna blir mjuka.
  • Mixa soppan slät med mixerstav. Avsluta med att mixa ner den kvarvarande kokosmjölken.
  • Smaka av med några generösa stänk fisksås för sälta och umami och lite pressad citron för syra.

Lämna en kommentar