Pepparkakstryfflar till jul

I gårdagens inlägg utlovade jag ett recept på pepparkakstryfflar – om de blev goda. Och det blev de! Små, läckra godbitar perfekta till en kopp kaffe. Enkla att göra är de också. Enda nackdelen är att man blir galet kladdig om händerna, men släpp det där med att rulla perfekt runda kulor. De blir minst lika goda om de ser lite… eh… rustika ut. ;-)

Skål med pepparkakstryfflar

Pepparkakstryfflar, 25 st
100 g mörk choklad (70%)
0,75 dl grädde
0,5 tsk pepparkakskryddor
2 tsk mörk rom (kan uteslutas)
15 g smör
1 nypa salt
kakao att rulla i

  • Börja med att tärna smöret fint så att det är klart tills du behöver det.
  • Bryt sedan chokladen i små bitar och lägg den i en kastrull tillsammans med grädde, kryddor och salt.
  • Vrid på plattan på svag värme och låt det hela långsamt bli varmt. Rör hela tiden så att chokladen smälter i den varma grädden och du får en härlig tryffelkräm. Ta då kastrullen av värmen och vispa krämen kraftigt med ballongvisp så att den blir helt slät och lite luftig.
  • Tillsätt smörtärningarna och fortsätt att vispa kraftigt tills de smält och försvunnit in i krämen.
  • Vispa slutligen i mörk rom.
  • Ställ tryffelsmeten kallt att stelna ett par timmar eller över natten.
  • Rulla/forma sedan små tryfflar med hjälp av en tesked och händerna – japp, det blir superkladdigt – och rulla dem i kakao. Enklast går det om du häller ett par matskedar kakao i en liten rund burk och släpper ner tryfflarna där allt eftersom. När du har fyra-fem stycken i burken så skakar du bara lite lätt på den så täcks tryfflarna av kakao.
  • Förvara tryfflarna svalt i väntan på servering.

 

Lämna en kommentar