Isig, men väldigt god

Så var det måndag igen. Helgen försvann i ett huj och ägnades mestadels åt målning och allmänt fixande här hemma. Gamla hus har verkligen en tendens att äta både tid och pengar!

Kanske var det en överdos av husfix som gjorde att orken framöver eftermiddagen igår var som bortblåst och kroppen skrek efter vila och fett. Så vi mös i soffan och kollade på Hugh och Paolo när de lagade mat. Och så åt vi hemlagad pizza – med bearnaisesås – och glass. (Vilken lycka det är att kunna gotta sig på det viset utan att ha vare sig dåligt samvete eller uppblåst mage efteråt!) Eller parfait om man ska vara exakt. Skillnaderna mellan de två är just två – andelen grädde (glass är normalt sett magrare) och det faktum att parfaiten inte rörs under nedfrysningen.

Så hur blev den då? Grymt god, men mindre lyckad i konsistensen är svaret. När man gör glass så är tyvärr socker en central ingrediens. Socker gör att glassen inte blir isig utan istället mjuk och krämig i konsistensen. Nu är ju stora mängder socker inget alternativ för oss LCHF:are så det knepet går ju inte att ta till, och utan socker så blev min parfait alldeles för isig för att jag skulle vara nöjd. Men smaken var så sabla god att jag uppmanar alla er som faktiskt äger en glassmaskin att testa. Jag gissar nämligen att det konstanta rörandet i en glassmaskin skulle minska bildandet av iskristaller avsevärt, och är det så, ja då har du just fått receptet på en toppendessert som får även de som normalt sett inte äter LCHF på fall!

Lova att meddela hur resultatet blir. Själv tänker jag göra ett försök till, och då röra glassen med en gaffel en gång i halvtimmen under frysningen. Skam den som ger sig! ;-)

Hallonglass på LCHF-vis, 0,5 liter
3 dl grädde
3 äggulor
1 tsk honung (eller sötningsmedel)
2 dl hallon
2 krm vaniljpulver

  • Vispa äggulor och honung någorlunda pösigt i en bunke.
  • Vispa grädden och vaniljpulvret i en annan bunke. Grädden ska bli fast men inte hård.
  • Mosa hälften av hallonen till puré med en gaffel. Vispa ner den i äggsmeten.
  • Vänd ner vaniljgrädden i äggsmeten, försiktigt med en slickepott.
  • Vänd till sist ner resterande hallon.
  • Nu är glassmeten klar och du kan antingen köra den i glassmaskin tills den är krämig i konsistensen, eller hälla upp den i en plastlåda med lock och ställa i frysen att stelna. Om du kör på det senare alternativet så var noga med att röra i smeten med en gaffel en gång i halvtimmen för att undvika att glassen blir isig.

Antal kolhydrater i hela satsen: 18 g (5E%)

Annonser

2 reaktioner på ”Isig, men väldigt god

  1. Hej,
    råkade stöta på din blogg då jag sökte lchf-recept. Kan tipsa om att sätta med lite alkohol av nåt slag, gör så att det inte bildas iskristaller lika lätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s