Fläskfärsbiffar »souvlaki style«

När jag var liten åkte vi under en period ganska ofta till Cypern. Det var på den tiden Aiya Napa fortfarande var en fiskeby och innan öns hela sydkust var förvandlad till ett pärlband av hotellkomplex. Förutom lyckan över att få plaska i det ljumma havet och bygga sandslott hela dagarna så var det också på Cypern som många av mina första matminnen skapades. Jag kan till exempel än idag blunda och känna doften av kolgrillade souvlakispett från de små vagnarna i gathörnen. Spetten stoppades i nygräddade pitabröd tillsammans med solvarma grönsaker, generösa mängder bladpersilja och en citronklyfta och såldes som kebab – något helt annat än den processade variant vi kan köpa på snabbmatsrestaurangerna här i Sverige idag!

Som jag berättat tidigare så har vi för tillfället frysen full av glad gris. Igår tog jag därför fasta på smakerna från barndomens cypriotiska kebab och lagade små fläskfärsbiffar som blev riktigt goda. Just för dagen hade vi ett par kålrötter som behövde räddas så biffarna fick här oväntat lyckat sällskap på tallriken av en klick rotmos. Andra tillbehör som skulle funka bra är förstås grekisk sallad och tzatziki, eller varför inte en aubergine- och zucchinigratäng? Dessutom passar biffarna perfekt på buffébordet.

Tallrik med souvlakibiffar.
 
Fläskfärsbiffar, ca 30 st
1 kg fläskfärs av glad gris
2 ägg
0,5 dl majonnäs
2 vitlöksklyftor
1 knippa bladpersilja, hackad (ca 1 dl)
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad mynta
2 tsk havssalt
rejält med svartpeppar från kvarn
smör och/eller kokosolja att steka i

  • Lägg alla ingredienserna i en bunke och blanda väl.
  • Forma små bullar med händerna (blöt dem i kallt vatten om färsen fastnar!) och lägg dem på ett fat i väntan på stekning. Tänk stora köttbullar så blir de lagom, de plattar till sig lite när de hamnar i pannan sen.
  • Stek biffarna någon minut i generöst med smör och/eller kokosolja på hög värme så att de får fin färg på båda sidor.
  • Lägg de stekta biffarna på ett fat och ställ in dem i ugnen på 150° i 15 minuter så att de blir genomstekta.

 

Annonser

En reaktion på ”Fläskfärsbiffar »souvlaki style«

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s