Färsbiffar med grillad paprika

Idag blev det pannkaka till middag här hemma, enligt standardreceptet, varken mer eller mindre. Inte mycket att välta världen med alltså, men vad gör väl det? Jag har ju lovat er receptet på de underbart goda hjortfärsbiffarna som vi festade loss på i fredags!

Nyckelingrediensen stavas grillad paprika. Jag höll paprikabitarna med en tång och grillade dem rakt över gasspisens låga (skinnsidan mot elden), men man kan så klart lika gärna grilla dem på hög värme längst upp i vanlig ugn. Oavsett hur du gör så är avsikten att skalet ska börja bubbla och bli riktigt kolsvart. När det målet är nått är det bara att lägga de svedda paprikabitarna på en tallrik, dra lite plast över och låta dem svalna där under. Sedan går det lätt att pilla bort skalet.

Den som tycker att det här låter alldeles för krångligt köper förstås den grillade paprikan färdig på burk. ;-)

Det är paprikan som lyser så vackert rött i biffarna.

Färsbiffar med grillad paprika och vitlök, 10 biffar
500 g hjortfärs (eller nöt/älg/lamm)
drygt en halv röd paprika, grillad
2 vitlöksklyftor
1 ägg
0,5 dl grädde
1 msk pofiber
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn

  • Sätt ugnen på 200° så att du inte glömmer det.
  • Blanda ägg, grädde, pofiber, salt och peppar i en bunke och låt svälla ett par minuter.
  • Hacka paprikan fint och vitlöken finare.
  • Blanda ner grönsakerna och färsen i bunken och blanda ihop smeten. Det ska vara ordentligt blandat men överarbeta inte, då blir färsen lätt seg och trådig.
  • Forma till tio jämnstora biffar med vattensköljda händer.
  • Stek några biffar i taget i smör på ganska hög värme, cirka 1–2 minuter på varje sida. De ska bara få en snygg yta.
  • Lägg över de stekta biffarna i en ugnsform, vispa ur pannan med lite vatten och slå skyn över biffarna. Låt dem sedan gå klart i ugnen, tio minuter räcker.
  • Servera gärna med aubergine- och zucchinigratäng!

Lämna en kommentar