Hjortgryta med svamp och bacon

Helger kan vara lite kluriga att pussla ihop tycker jag. Dels vill man vara ledig och kunna hitta på saker. Dels vill man mysa och äta gott. Då är det bra när maten lagar sig själv medan man är ute på äventyr!

Till den här grytan har jag använt mig av bog av hjort, alltså framdelskött med benet kvar. Det är en del som gärna blir kvar i frysen, eftersom den känns lite besvärlig, vilket är synd. Egentligen är det den perfekta styckdetaljen för en gryta. Ben är A och O för att få smak  och mustighet och den långa tillagningstiden gör samtidigt köttet så mört att det är lätt att plocka av det från benet.

Har du inte tillgång till hjort så kan du förstås använda annat viltkött med samma goda resultat, eller nötkött för den delen. Se bara till att välja ett kött med bra kvalitet. Vilt eller gräsbetande tamboskap har alla fått gå ute och leva ett drägligt liv. Det ger inte bara ett bättre och godare kött, det ger också ett väldigt mycket bättre samvete!

Långlagad hjortgryta – klar att serveras!

Hjortgryta med svamp och bacon, 6–8 portioner
1,3 kilo hjortbog med ben
2 gula lökar
50 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
1 rejäl kvist rosmarin
0,5 dl balsamvinäger
1 dl vatten
ca 100 g smör
10–12 champinjoner
120 g ekologisk bacon
havssalt
svartpeppar
rosmarin

  • Sätt ugnen på 120°.
  • Putsa köttet från hinnor och senor. Salta och peppra.
  • Skala, dela och skär löken grovt. Skär rotsellerin i små tärningar, liksom två av champinjonerna, och hacka vitlöken riktigt fint.
  • Hetta upp en stekgryta, ta i en klick smör och bryn köttet runt om.
  • Släng ner grönsakerna vid sidan om köttet i grytan tillsammans med en kvist rosmarin.
  • Slå på vinäger och vatten och ett par smörklickar, totalt kanske 30 gram. Sätt locket på grytan och ställ in den i ugnen. Nu kan du göra något annat i fyra timmar.
  • När fyra timmar har gått plockar du ut grytan och lyfter upp köttet. Det är mycket mört så det är lätt att plocka ur benet. Skär köttet i bitar och lägg tillbaka det i grytan. Smaka av med salt och peppar.
  • Kvarta resterande champinjoner och strimla baconet. Lägg dem i en kall stekpanna och vrid på värmen. Baconet och svampen ger i från sig en del vätska. Först när den kokat bort tillsätter du en smörklick och fräser det hela gyllenbrunt.
  • Toppa grytan med svamp- och baconblandningen och riv ner lite extra rosmarin.
  • Servera grytan med en vitlöksdoftande rättikegratäng eller ett krämigt blomkålsmos.
Grytan – klar för fyra timmar i ugnen!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s