Falsk ostkaka med pumpa

Då var både Halloween och Alla helgons dag över och jag hoppas att du hade en skön helg oavsett om du tillbringade den förklädd till skelett eller besökte kyrkogården och tände ljus för någon saknad.

I förra inlägget lovade jag ju att bjuda på ett pumparecept av det mer efterrättsaktiga slaget och det tänkte jag göra idag – nämligen en »ostkaka«. Kopplingen mellan pumpa och ostkaka känns kanske långsökt och idén är inte min utan stulen från senaste numret av tidningen Buffé. Det receptet innehöll dock rejält med både socker och vetemjöl och så kan vi ju inte ha det. ;-)

Mitt recept innehåller faktiskt ingen sötning alls förutom pumpan, och det är det som är så fräckt med pumpa – trots att den är en gurkväxt med bara 4 gram kolhydrater per 100 gram så upplevs den som söt i smaken. Kokosmjölk istället för grädde förstärker den lilla sötman och gör som bonus »ostkakan« mejerifri. Den innehåller alltså inte heller någon keso vilket annars brukar vara en grundingrediens. Just keson gör att konsistensen blir en smula kärv vilket jag inte är jätteförtjust i. Utan keson, som här, så blir kakan istället len och mjäll, med inslag av fint hackad mandel.

Och nej, den smakar inte kokos. Den smakar inte pumpa heller. Den smakar faktiskt ostkaka och är alldeles ljuvligt god om jag får säga det själv. Hoppas att du tycker likadant!

Pumpaostkaka med blåbär och grädde

Falsk ostkaka med pumpa, 8 portioner
3 ägg
3 dl pumpapuré (300 g)
2 dl krämig kokosmjölk
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
1/2 dl mandel
2 bittermandlar
2 msk kokosmjöl
1 nypa salt
kokosolja till formen

  • Sätt ugnen på 180° och smörj en liten ugnsform med kokosolja.
  • Hacka mandeln fint och riv bittermandlarna.
  • Vispa ihop ägg, pumpapuré och kokosmjölk.
  • Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter tills smeten har »stannat« och kakan har fått lite färg.
  • Servera med önskade tillbehör. Vispad grädde och bär är ljuvligt till. Vill du undvika mejerier helt så kan du vispa kokosmjölk tjock och servera till. Här kan du läsa hur man gör det.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s