Pumpapuré – enkelt basrecept

Så här års förvandlas jag till en sur tant som muttrar och fräser saker som att Halloween inte är det minsta kul utan bara ett tramsigt kommersiellt påhitt. Men med en knapp vecka kvar till den importerade skräckhelgen har även jag insett att det finns en klar fördel med spektaklet – nämligen att butikshyllorna fullkomligt svämmar över av pumpor. Vanligast är den stora orangea varianten som passande nog går under namnet »Halloweenpumpa« men så här års brukar det även kunna finnas andra, ur ett matperspektiv betydligt roligare, sorter att välja på.

Av de mer utpräglade matpumporna är butternut är den sort som säljs allra mest till restauranger eftersom den är användbar till mycket. Det är också den som brukar vara lättast att hitta i matbutiken. Butternutpumpan ser ut som ett gigantiskt päron, har ett vackert orangefärgat kött och innehåller väldigt lite kärnor – praktiskt. Smaken är krämigt söt trots att pumpan faktiskt tillhör gurksläktet och bara innehåller 4 gram kolhydrater per 100 gram.

Men vad gör man då med de där stora, hårda tingestarna? Frågan är befogad och jag gick själv i många år som katten kring het gröt runt pumpahyllan i affären. Sen fattade jag hur oerhört enkelt det är att göra puré av den, och hur mycket gott man faktiskt kan göra av den purén, och sedan dess köper jag pumpa så snart jag får chansen. Med en laddning pumpapuré i frysen är det lätt som en plätt att fixa en god soppa, purén är även kanon som barnmat (vi har bland annat serverat den som tillbehör till fisk – mycket uppskattat) och den platsar också i allehanda bakverk, men det ska jag återkomma till i ett senare inlägg.

Till dess, frossa i pumpa nu när utbudet är som störst!

Happy Halloween!

Pumpahalvor i en form
Så här såg min butternutpumpa ut efter en timme i ugnen.

Pumpapuré – ett basrecept
1 pumpa
lite olja till formen

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Dela pumpan på längden och gröp ur kärnorna med en sked.
  • Smörj en ugnsform med lite olja och lägg ner pumpan med snittytan nedåt.
  • Ställ in i ugnen i en timme.
  • Ta ut pumpan och låt den svalna, åtminstone såpass att du inte bränner fingrarna.
  • Vänd på pumpahalvorna och gröp ur det nu mosiga innanmätet med en sked.
  • Vill du så kan du mixa purén helt slät, men jag tycker sällan att det behövs.
  • Pumpapurén går utmärkt att frysa in.

Fotnot: Min pumpa vägde 1140 g och det blev till slut 800 g/8 dl puré.

Annonser

En reaktion på ”Pumpapuré – enkelt basrecept

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s