Svärfars sesamfranska

»Nöden är uppfinningarnas moder« brukar det heta. I matsammanhang skulle det istället kunna heta »Allergierna är receptens moder«. Vi har turen att inte lida av några allergier här hemma vilket gör vardagen enkel för oss. Så fort släkten ska samlas kommer däremot behovet av anpassning och hittills har jag inte träffat på någon större utmaning än svärfar. Han tål inte laktos, inte gluten, inte nötter/mandel, inte kärnfrukter, inte skaldjur… Vore det inte för nötterna så vore det inte ett så stort bekymmer eftersom vi ju redan från början äter glutenfritt och dessutom gärna mejerifritt, men de där nötterna ställer till det. Mandelmjöl är nämligen en väldigt kär kamrat i skafferiet.

När så svärföräldrarna skulle komma på besök och stanna en vecka i våras när vår lilla dotter hade kommit till världen så gick det upp för mig att vi hade en frukostutmaning av rang framför oss. Svärfar skulle förstås vilja ha sin sedvanliga glutenfria frukostmacka, och vår älskade nötlimpa var förstås inget alternativ. Vilken normal människa som helst skulle förmodligen ha löst problemet genom ett besök i affärens frysdisk för glutenfria varor, det är ju så de själva gör, men se så funkar inte jag. Istället gav jag mig tusan på att det måste gå att göra ett bra lchf-bröd utan gluten, laktos och mandel/nötter och skam den som ger sig. Jag utgick från Birgitta Höglunds populära valnötsbröd från den fantastiskt fina boken Långkok för LCHF och Paleo men lät sesammjöl spela förstafiol istället för mandelmjöl. Valnötterna byttes mot frön som rostats lätt i torr stekpanna för att få en fyllig, faktiskt lite nötig, smak. Resultatet blev faktiskt riktigt bra om jag får säga det själv, och redan vid första tuggan insåg jag hur mycket jag längtat efter en rostad macka med smör och ost till morgonkaffet.

Nog tjatat, låt mig presentera »Svärfars sesamfranska« – ett LCHF-anpassat rostbröd utan laktos, nötter och gluten. Hoppas att ni gillar det!

sesamfranska

 

Svärfars sesamfranska, 1 bröd
100 g smör (ev. laktosfritt)
250 g kvarg (ev. laktosfri)
6 ägg
2 msk äppelcidervinäger
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1,5 dl sesammjöl
2 dl pofiber
0,5 dl skalade sesamfröm
0,5 dl fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
ev. lite sesamfrön att strö över

  • Sätt ugnen på 150 grader och klä en avlång bakform med bakplåtspapper.
  • Smält smöret och låt det svalna lite.
  • Rosta solrosfrön och pumpakärnor i en torr stekpanna på spisen. De ska få lite färg och börja dofta gott, rör hela tiden så bränner det inte. Du hör när det börjar hända något – det knäpper och pumpakärnorna sväller upp. Låt de färdiga fröna svalna på en tallrik så riskerar du inte att de blir brända av eftervärmen i pannan. Mixa dem grovt i matberedare.
  • Häll smör, kvarg, ägg och äppelcidervinäger i en bunke och blanda ordentligt. Det går lätt med en rejäl ballongvisp eller med elvispen.
  • Mät upp och blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och blanda sedan snabbt ner dem i äggsmeten.
  • Skeda upp smeten i formen med hjälp av en slickepott och jämna till ytan. Doppa slickepotten i kallt vatten så fastnar inte smeten. Strö eventuellt över lite sesamfrön.
  • Täck formen med aluminiumfolie och sätt in den i nedre delen av ugnen. Grädda i 45 minuter.
  • Ta av folien och grädda i ytterligare 45 minuter. Hög eventuellt värmen till 200 grader när 10 minuter återstår om du tycker att limpan har fått dålig färg.
  • Lyft upp brödet ur formen och låt svalna på galler.
  • Skär i tunna skivor och njut av en god rostad macka med smör och ost – eller vad just du gillar.
  • Brödet går jättebra att frysa.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s