Glad gris på grillen

Så här i sommartider när solen gassar och grillarna går varma hemma på svenskarnas trädäck tycker jag att det är makalöst tråkigt att köpa kött i affären. Plötsligt är utbudet lika med noll. Det enda som finns är arton miljarder varianter på förkryddat/-marinerat griskött av tveksam kvalitet och sådant kött hamnar aldrig i vår varukorg. Detta av tre skäl. Först och främst för att vi inte gillar att köpa kött från djur som växt upp under tråkiga former i trånga stallar (och nä, svenska grisar har det inte särskilt bra de heller även om de danska har det värre…). Den andra anledningen är att vi inte gillar att köpa mat med långa innehållsförteckningar och suspekta ingredienser. Så här ser till exempel innehållsförteckningen till Scans rökiga grillkarré ut:

Svensk karré av gris, kryddor, salt, paprika, rosmarin, vitlök, lök, glukossirap, chili, konserveringsmedel E262, antioxidationsmedel E325:E331, köttextrakt av nöt, rökarom.

Köttextrakt av nöt? För att grisköttet ska smaka… eh… kossa? Ibland blir jag så trött på livsmedelsindustrin att jag inte ens vet i vilken ände jag ska börja argumentera!
Sist men inte minst så gillar jag att själv bestämma vad maten ska smaka.

Den här sommaren kan jag äntligen gå förbi köttdisken med högburet huvud och börja handlingen först vid grönsakerna. Anledningen stavas »Min Farm«. Min Farm är ett nystartat koncept som än så länge bara finns i Jämtland och Västerbotten. Det hela går ut på att korta vägen mellan livsmedelsproducent och konsument. Jag som konsument anmäler i förväg vad jag vill köpa under året och får hämta min mat i Östersund på angivna leveransdagar. Jag vet vem som har fött upp djuret jag köper, och jag är välkommen att besöka bonden under året för att se hur djuren har det. Bondens fördelar är att hen vet hur mycket kött eller andra produkter som det finns köpare till – plus att hen får bättre betalt för sina produkter tack vara att man hoppar över ett par mellanhänder. Och en bonde som får skäligt betalt för sitt kött, får också ekonomiska möjligheter att föda upp djuren på ett vettigt sätt. Ett system där alla är vinnare – konsumenterna, bönderna och djuren. Och så miljön förstås, eftersom maten slipper transporteras över halva Sverige, eller världen för den delen.

Glad gris
Glad gris. FOTO: minfarm.se

Som du kanske redan listat ut så premiärköpte vi en låda griskött från bönderna Per och Leif i Görvik som jag hämtade för några veckor sedan. Hos Per och Leif går grisarna ute och bökar om dagarna, och får komma in i stian när det är dags att sova. Och jag är välkommen att komma på besök och ställa tusen frågor och kolla så att grisarna faktiskt har det så bra som informationsbroschyren säger. Bara en sådan sak!

Men om vi bortser från alla mer långsiktiga vinster med »Min Farm« så är den största vinstlotten ur ett rent egoistiskt perspektiv att vi får lägga fantastiskt fint griskött på grillen i sommar. Just ikväll var det tjocka skivor sidfläsk smaksatta med ingefära, vitlök, fisksås och en liten gnutta mango chutney som spelade förstafiol vid middagen på altanen. Har du aldrig grillat sidfläsk förut så prova – det blir otroligt saftigt och gott, och färdigt på ett litet kick! Och eftersom sidfläsket är en av de billigare styckdetaljerna så kosta på dig att välja en bit från ett djur som haft det bra under sin tid på jorden. Jag lovar, det smakar ännu godare då!

Annonser

3 reaktioner på ”Glad gris på grillen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s