Gott och enkelt äppelmos

Den senaste tiden har vi helt snöat in på grötfrukost här hemma. Det snurrar en del grötrecept på lchf/paleo-bloggar nu och det vi har fastnat för är en gluten- och laktosfri kokosgröt med kanel som mättar hela förmiddagen. Allra godast smakar den i vårt tycke med äppelmos till.

Det godaste äppelmoset gör du enkelt själv. Jag använder svenska äpplen som tack och lov har blivit allt vanligare i matbutikerna. De är mindre söta än många av de importerade sorterna och har mycket mera smak.

En ekologisk citron bidrar med naturlig citronsyra vilket, förutom att det förhindrar att moset blir tråkigt brunt, har en lätt konserverande effekt. I en glasburk i kylen håller äppelmoset åtminstone uppemot två veckor utan problem, trots att det inte innehåller något tillsatt socker. Fast här tar det oftast slut betydligt tidigare än så…

Äppelmos i glasburk

Äppelmos »paleo style«, 1 stor burk
1 kilo svenska äpplen 
1 ekologisk citron
1 dl vatten

  • Skala äpplena och skär dem sedan grovt, rakt ner i en stor kastrull, allt utom kärnhuset. Det är ingen skönhetstävling och spelar ingen som helst roll om bitarna är olika stora.
  • Dela citronen och pressa saften över äpplena. Var lite försiktig så att inte kärnorna följer med.
  • Tillsätt vattnet.
  • Sätt kastrullen på spisen och låt det hela koka upp. Sänk därefter värmen så att det bara småputtrar lite och låt stå så i ungefär 30 minuter tills äpplena är ordentligt mosiga. Rör med en träslev då och då så att alla äppelbitarna kommer ner i värmen och för att undvika att det bränner i botten.
  • Mixa till sist moset slätt med stavmixer och häll upp på en väl rengjord glasburk.
Annonser

En reaktion på ”Gott och enkelt äppelmos

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s