Saftig saffranskaka

Hoppas att ni har en riktigt mysig andra advent. Själv kände jag mig riktigt julinspirerad igår och bakade både Birgittas goda pepparkakor och en saffranskaka som inte går av för hackor. Jag bara älskar saffran och tycker nog att det är julkryddan nummer ett. Kakan blir riktigt saftig tack vare generöst med smör och mandelmjöl och påminner en liten aning om en tung mazarinkaka i texturen. Det är alltså ingen lätt och fluffig sockerkaka så förvänta dig inga underverk i ugnen. Följaktligen kan den också ha en tendens att sjunka ihop lite efter gräddningen, men även det är alltså helt i sin ordning. Den ska vara saftig och en smula kompakt. Och ljuvligt god!

Vad gäller sötning så tycker jag att var och en måste ta sig en funderare på vad som känns och fungerar bäst. Den här gången använde jag Ica Sötströ, som tidigare hette Stevia strö. Då blir den helt diabetesanpassad och kolhydratmängden hålls nere. Vill man undvika sötningsmedel fungerar kokossocker jättebra smakmässigt. Det går också alldeles ypperligt att blanda. Fyra matskedar av något som motsvarar strösocker i sötma är i alla fall en mängd som fungerar bra här hemma, och som ändå är tillräckligt sött för att kunna bjuda sockergrisar på utan att de grimaserar vid fikabordet. ;-)

Härligt gul blir den saftiga saffranskakan!
Härligt gul blir den saftiga saffranskakan!

Saftig saffranskaka
150 g smör
0,5 g saffran (1 påse)
1 krm vaniljpulver
4 ägg
4 msk sötning
3 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver

  • Sätt ugnen på 175° och klä en avlång bakform med bakplåtspapper.
  • Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran och vanilj. Dra åt sidan och låt svalna något medan du fortsätter.
  • Blanda mandelmjöl och bakpulver i en liten skål.
  • Vispa ägg och sötning riktigt vitt och pösigt. Elvisp är att föredra!
  • Sänk vispen till lägsta fart och tillsätt i tät följd smöret och mjölblandningen. Vispa bara såpass att det blir en jämn smet, överarbeta inte.
  • Häll smeten i formen och grädda i cirka 35 minuter.
  • Ta ut kakan och låt den vila i formen ett par minuter. Därefter kan du enkelt lyfta upp den med hjälp av bakplåtspapperet och låta den svalna på till exempel en träskärbräda.
  • Njut av en riktigt saftig och julig kaka! En kopp mörkrostat kaffe till lyfter saffranssmaken lite extra!
Annonser

10 reaktioner på ”Saftig saffranskaka

  1. Ser supergod ut, den måste jag prova. Hoppas ni haft en riktigt härlig andra advent!
    //systeryster

    1. Gör det Maria! En riktigt julig kaka att bli lite lycklig av – utan särskilt mycket dåligt samvete alls. ;-) Vi har haft en bra dag med massa hemmafixande. Kramar till er alla!

    1. Njöt av en pepparkaka så sent som till kvällstet. Vardagslyx så här i mörka december. Hoppas att min saffranskaka kan erbjuda dig lite av den varan också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s