Hemgjord het tacosalsa

Egentligen skulle jag ha bjudit er på det här inlägget redan igår kväll, men tiden rann ifrån mig så det får bli nu istället. Åter till gårdagen så var tanken att jag skulle ha åkt och handlat. Vi hade nämligen inte alls mycket hemma och jag var sugen på tacos. Varför blir man förresten alltid det på fredagar? Märkligt. Hursomhelst så drog klockan iväg när jag satt och skrev på en artikel, och plötsligt var det för sent. (Jodå, bor man på landet så stänger affären klockan sju på kvällarna!) Det fick  alltså bli en skafferirensning och med tacofärs, riven ost, sallad och lök som bas så blev det riktigt gott.

Jag lyckades också hitta ingredienser till att baka tortillachips enligt ett recept från paleobloggen Under vårt tak, men förenklade kryddningen lite och slängde i två matskedar tacokrydda. Resultatet? Riktigt knapriga och ganska chilistarka chips som vi säkert kommer att göra igen.

Något jag också gillar till tacos är kombinationen crème fraîche och stark salsa. Det händer att vi köper Icas ekologiska salsa ibland, men oftast går bara halva åt och alltför ofta hittar jag resterna mögliga i burken i kylskåpet. Den här gången, i brist på en tur till affären, så var det inte mycket annat att göra än att uppfinna en egen salsa. God och enkel, utan konstiga ingredienser och färdig på femton minuter. Kan det bli bättre? Ja, en knippa finhackad koriander nedrörd det allra sista hade inte varit helt fel. Men det var ju det där med att åka och handla…

PS: Jag har en hel påse thailändsk chili i frysen som jag plockar av till sådana här projekt. Just thaichilin är väldigt stark (50 000–100 000 Scoville) och för oss passade en frukt på cirka 5-6 cm bra till salsan. I matvarubutiken är det ofta den röda chilin som går under namnet spansk peppar som är lättast att få tag på. Den är inte alls lika stark som thaichilin så använder du sådan, eller till exempel jalapeño, så får du nog öka på lite. Är du osäker på hur stark chili du har fått tag på så smaka lite försiktigt på den. Eller kolla i Scoville-tabellen där de olika chilisorterna placerats efter just sin styrka.

Tacosalsa i skål
Het tacosalsa, färdig på en kvart!

Het tacosalsa
400 g krossade tomater (av bra kvalitet!)
1 msk rapsolja
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd thaichili
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk havssalt
svartpeppar från kvarn
ev. lite färsk koriander

  • Hacka löken fint och vitlöken finare.
  • Klyv chilin på längden, pilla bort kärnorna och hacka sedan chilin väldigt fint.
  • Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs lök och vitlök i ungefär en minut, utan att den får färg.
  • Tillsätt chilin och låt fräsa ytterligare en halvminut.
  • Slå på tomaterna och tillsätt vinäger, spiskummin och salt.
  • Låt puttra på svag värme i femton minuter så att lite vätska dunstar och såsen tjocknar något. Rör ibland så att det inte bränns i botten.
  • Smaka av salsan med några varv från pepparkvarnen och kanske lite mer salt och ställ att svalna.
  • Vänd gärna ner lite hackad koriander precis före servering.
Annonser

3 reaktioner på ”Hemgjord het tacosalsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s