Dags att betala priset för billigt kött?

Under många år var jag vegetarian. Inte för att jag tycker att det är fel att äta kött, utan för att jag tycker att det är oförsvarbart att behandla djuren som skit för att vi ska kunna äta kött. Det tycker jag fortfarande. Därför undviker jag i största möjliga mån att köpa standardproducerat kött. Jag köper aldrig utländskt kött, men jag köper inte heller gärna »vanligt« svenskt kött när jag handlar. Av flera skäl. Dels djurhållningen som sagt – en svensk gris uppfödd enligt Jordbruksverkets riktlinjer har det baske mig inte bra – men också för att jag tycker att köttet håller för dålig kvalitet. Om jag köper en bit entrecôte för 3oo kronor/kilot så förväntar jag mig helt enkelt något bättre än den skosula som sedan hamnar på tallriken, trots att den är stekt enligt konstens alla regler.

Ko med reaskylt
Bakom oxfilén står – oftast – en ko.
FOTO: Green Viking, CC BY

Så igår hörde, som många andra, nyheten om färgad fläskfilé som sålts som oxfilé. Om jag kommer ihåg turordningen som var det den stora livsmedelsgrossisten Svensk cater som hade anat oråd och anmält företaget Heat AB som de köpt köttet från. Heat AB skyller i sin tur på sin ungerska leverantör. Hänger ni med?

Bonden föder upp kossorna i Ungern…
…och säljer köttet till den ungerska grossisten…
…som säljer köttet till Heat AB i Sverie…
…som säljer det till Svensk cater…
…som säljer det till restauranger…
…som säljer det till gästerna som förväntar sig att kunna beställa en tournedous med pommes frites och bearnaisesås för 199:-!

Hur mycket tror du att den ungerska bonden fick betalt i första ledet? Och hur kan vi människor med att bli förbannade på matfusket när vi samtidigt inte är beredda att betala för maten vi äter?

Har du inte läst boken Äta djur av Jonathan Safran Foer än så gör det. Visserligen handlar den om djurhållningen och matindustrin i USA, men den är lik förbaskat oerhört viktig. Faktum är att mycket av det som sker i djurstallarna i USA sker även här. Och om vi fortsätter att jaga extrapriser på kött i den takt vi gör nu, så kommer vi att hamna på samma vidriga nivå som USA innan vi vet ordet av.

Och nästa gång du ska handla kött – snälla, stanna upp och tänk till lite. Står du och tvekar mellan utländskt och svenskt kött – välj svenskt. Har du möjlighet, överväg att köpa det ekologiska köttet, hellre än det konventionella. Ja, det är dyrare, men fördelarna är många och du kanske kan välja att äta lite mindre kött för att kompensera för priset? Och bäst av allt – kolla runt i närområdet. Kanske finns det någon småskalig producent du kan handla av? Kanske har du möjlighet att köpa viltkött? Med få mellanhänder behöver det inte ens bli dyrare. Dessutom får du ofta möjlighet att köpa långt mer spännande styckdetaljer än vad matvarubutikens köttdiskar erbjuder. De lite större schyssta producenterna som till exempel Gröna gårdar levererar faktiskt till ganska många ställen i landet, om du nu inte hittar någon på nära håll.

Nu när hösten är här är det dessutom läge att påminna om det som ofta benämns »kokkött« – högrev, märgpipa, bringa… Förhållandevis billiga styckdetaljer som visserligen kräver lite tid på spisen men i gengäld ger så mycket smak tillbaka. För egen del bjuder jag långt hellre på en mustig gulaschsoppa till helgens finmiddag än »oxfilé« i ulvakläder. Vad gör du?

 

Annonser

6 reaktioner på ”Dags att betala priset för billigt kött?

  1. Håller helt med! Äter hellre linssoppa än kött från konventionellt uppfödda grisar eller kycklingar. Men visst blir det ”fulkött” ibland, när man är bjuden eller äter ute. Tyvärr.

    1. Jag har sagt det förut: Bättre än inkonsekvent ängel än en konsekvent jävel! Man kan inte alltid lyckas, men jag tycker att det är värt att försöka efter bästa förmåga. Linssoppa är för övrigt rätt gott! ;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s