Snäll fiskgratäng till sjuklingen

Igår åkte sambon på det värsta i magsjukeväg man kan tänka sig. Det var lite Montezumas hämnd över det hela, och det var inte utan att jag undrade om förbannelsen även skulle drabba mig. Tack och lov verkar jag ha klarat mig, och istället för att ligga och må dåligt kunde jag försöka serva den tillfrisknande stackaren med mat. Något snällt, löd önskemålet. Fisk kanske…?

Jag inventerade kyl och frys, hittade ett paket sej, och serverade den här väldigt milda och snälla gratängen helt utan förväntningar. Men se den träffade mitt i prick hos sjuklingen och i ärlighetens namn tyckte till och med jag att den smakade riktigt gott. Värd ett försök alltså, vare sig det går magsjuka eller ej. ;-)

(Bild kommer så snart jag hittar sladden till kameran i packningen…)

Snäll fiskgratäng, 3–4 portioner
400 g MSC-märkt sejfilé, tinad
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
2 kvisttomater
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 rågad matsked majonnäs
färsk timjan
olivolja
havssalt
svartpeppar

  • Sätt ugnen på 180°.
  • Häll en skvätt olivolja i botten på en ugnsfast form.
  • Riv moroten grovt och fördela den i botten av formen.
  • Skala och hacka löken och vitlöken och strö den över moroten.
  • Klyfta tomaterna och lägg i dem i formen.
  • Salta och peppra fisken och vik ihop fiskfiléerna till små prydliga bitar. Om du använder frusen fisk kan bitarna variera väldigt i både form och storlek. Dela de största och vik de tunna dubbelt. På så vis blir de klara samtidigt i ugnen. Jag fick ut åtta bitar av mitt paket. Lägg slutligen fiskbitarna på grönsaksbädden.
  • I en bunke, blanda crème fraiche, grädde och majonnäs. Klipp ner en rejäl nypa färsk timjan och krydda upp med salt och svartpeppar. Slå blandningen över fisken.
  • Ställ in formen i ugnen i cirka 20 minuter. Känn lite på fisken med en gaffel. Om den lätt faller isär är den färdig.
  • Jag serverade med ett blomkålsmos som jag gjorde medan gratängen stod i ugnen: Koka blomkål i buljong. Slå av vattnet och mixa blomkålen slät med en rejäl smörklick. Krydda med svartpeppar och smaka av om det behövs lite extra salt.
Annonser

3 reaktioner på ”Snäll fiskgratäng till sjuklingen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s