Chokladbollar till helgen (LCHF)

Se hit stora och små barn! Det har blivit dags för en riktig favorit i LCHF-utförande, nämligen chokladbollar. Det är en personlig favorit och jag har provat ett antal olika recept utan att bli nöjd. Den här gången blev det dock en fullträff! Hoppas att du också tycker det!

Vill du inte använda sötningsmedel så byt ut stevian/erythriolen mot samma mängd honung. Visserligen mer kolhydrater, men istället fullt naturligt. Jag gör lite olika, beroende på vad det gäller. Ibland föredrar jag honung, när jag verkligen vill åt den goda honungssmaken. Den här gången var det bara sötman jag ville åt. Och eftersom vi äter väldigt lite sötsaker nuförtiden, och dessutom sötar väldigt försiktigt, så tycker jag att det känns ok att använda sötningsmedel ibland.

Sedan brukar jag ju tjata om att använda råvaror med bra kvalité. Den här gången är inget undantag, och särskilt viktigt är det vad gäller kakaon. Jag köper alltid ekologisk kakao, oftast från Kung Markatta eller från Ica. Den ekologiska kakaon är visserligen lite dyrare, men den är också mer koncentrerad i smaken, så man behöver inte lika mycket som om man använder den konventionella. Dessutom är båda sorterna rättvisemärkta, vilket ger de små kakaoproducenterna i tredje världen möjlighet till vettigt betalt och drägliga arbetsförhållanden. Eftersom jag själv har just detta – vettigt betalt och drägliga arbetsförhållanden – så tycker jag inte att det är mer än rätt att jag lägger ett par kronor extra! Har du möjlighet så gör det du med. Just vad gäller kakao gör det verkligen skillnad!

Chokladbollar på ett fat.
Chokladbollar med härlig smak och få kolhydrater!

Chokladbollar, 15–20 st
100 g smör
1 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön (skalade)
1 dl kokosflingor
2 msk stevia strö
0,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
2 msk starkt, kallt  kaffe
kokos att rulla i

 • Mät upp alla ingredienser i en bunke och blanda väl. Lättast är att köra tricket från när man var liten – tvätta händerna och gå loss i bunken. Är man inte sugen på det ropar man förslagsvis in närmsta barn som säkerligen gör det med glädje. Eller använder en gaffel. ;-)
 • Forma smeten till små bollar och rulla dem i kokos. Är det väldigt kladdigt så sätt in bunken i kylen en stund innan du börjar rulla.
 • Förvara kokosbollarna i en burk i kylen. De går också jättebra att frysa!
Annonser

15 reaktioner på ”Chokladbollar till helgen (LCHF)

 1. Mmm… låter jättegott! Ska nog också göra sådan fast utan sötning alls… allt sött triggar igång mitt sockermonster som annars ligger och sover gott djupt inne i mig…
  Ha en toppen fredag!
  Kram //Lana

  1. Javisst Lana, självklart är det ett alternativ att göra dem helt utan sötning. Det är väldigt goda grundsmaker, så är man helt ”avsötad” så tror jag att man upplever dem som riktigt goda ändå.

 2. Ohhhh!! Va goda dom blev, bästa receptet jag provat. Hela familjen mumsar. Verkligen lyckat med sesamfrön. Tack för receptet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s