Ugnsbakad kronärtskocka med citronsmör

Kronärtskocka. Bara ordet är märkligt. Jag får erkänna att jag gick halva livet och trodde att det hette kronärts-kocka, istället för kronärt-skocka. Och enda anledningen att jag överhuvudtaget brydde mig om den var för att kunna säga åt pizzabagaren att ta bort den där burkade, läskiga grönsaken från pizzan. »En Quattro Stagioni minus kronärtskocka, tack!« ;-)

Men som med allt annat så handlar smak så ofta om både råvarukvalitet och tillagning, och för något år sedan så kunde jag inte motstå de där bladiga bollarna i grönsaksdisken. De såg ju trots allt inte ut att ha så mycket med den där burkade pizzaingrediensen att göra, så varför inte ge dem en chans? Sagt och gjort, och gudarna ska veta att jag blev överraskad!

Nykokt kronärtskocka äts blad för blad, doppade i smör med en gnutta citron. Sådan där riktig mysmat som tar tid. Ganska romantiskt till och med, om man kan stå ut med lite sölande och slurpande i kärestans sällskap. Men vad sjutton, funkar räkor som romantikkäk så gör kronärtskocka det. Det bestämmer jag här och nu!

Och inte är de så krångliga att tillaga som man kanske kan tro heller. Det vanligaste är att de kokas i saltat vatten (2 tsk salt/liter vatten) i en stor gryta. Börja med att bryta av stjälken (skär inte!). Därefter kan du plocka bort de nedersta bladen. Om man vill fortsätter man sedan med att klippa bort taggarna på bladen. De kan vara ganska vassa, så det är skönt att bli av med dem. Dessutom blir det lite mindre skräp på tallriken. Med detta gjort är det så bara att kasta ner dem i grytan och koka försiktigt i 30–40 minuter. De är klara när bladen lossnar när du drar i dem. Prova!

Själva ätandet då? Ja, det är bara att plocka av ett blad i taget. Det goda sitter längst ner på varje blad. Doppa i lite smör, gnag av det mjuka köttet och njut! Resten av bladet hamnar i den snabbt växande skräphögen på tallriken. ;-) När du närmar dig slutet så har du det bästa kvar – kronärtskockans botten. Plocka bara bort det så kallade »skägget« med en sked eller kniv innan. Det är inte mysigt att få de stråna i munnen.

Nu har kronärtskockorna börjat att hitta ut i butikerna för säsongen. Jag hade superfina, stora italienska skockor i min ICA-butik så det står på menyn ikväll. Den här gången provar jag dock att ugnsbaka dem. Till serveras ett citronsmör, recept nedan, och så förstärker vi med lite prosciutto, parmesan och oliver. Är inte det ett fredagsmys som heter duga så vet inte jag.

Happy Friday! :-)

PS: För den som undrar som kommer namnet kronärtskocka från arabiskan där arthi betyder jord och schoki tagg.

Närbild på kronärtskocka.
Kronärtskocka. Tittar man noga kan man se de vassa taggarna på bladen.

Citronsmör
250 g smör
1 ekologisk citron
2 msk hackad bladpersilja
0,5 tsk havssalt
några varv svartpeppar från kvarn

  • Lägg smöret i en bunke. Har du varit förutseende så har du tagit fram smöret i god tid så att det är mjukt. Om du som jag alltid glömmer det, så funkar det lika bra att hyvla ner kylskåpskallt smör i bunken. De tunna skivorna mjuknar på rekordfart!
  • Skölj citronen och torka av den. Riv ner skalet i bunken med en fint rivjärn. Var noga så att bara det gula kommer med.
  • Dela sedan citronen och pressa ner saften från ena halvan i bunken. (Den andra halvan får du hitta på något annat med.)
  • Plocka bladen av persiljan, hacka dem och tillsätt.
  • Tillsätt saltet och några varv nymalen svartpeppar.
  • Blanda allt noga. Jag kör elvispen på högsta hastighet, men har du ingen sådan eller vill trimma armarna lite extra så går det alldeles utmärkt att mosa ihop det hela med en gaffel.
  • Skeda upp smöret i en skål och tänk på att det gärna får vara rumstempererat när du serverar det till skockorna. Det går lättare att doppa dem då.
  • Överblivet smör klickar du ut på plastfolie och formar till en rulle som du stoppar i frysen. Då har du ett härligt citronsmör färdigt att ta fram nästa gång du hittar fina kronärtskockor i affären. Eller varför inte nästa gång du lagar fisk?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s