Tzatziki (LCHF)

För mig är det något magiskt över tzatziki. Kanske är det minnet från ljumma Greklandskvällar som förstärker njutningen. Kanske är det bara genialiskt gott, i all sin enkelhet. Oavsett vilket är det ett perfekt tillbehör till sommarens alla grillkvällar!

Lite lagom oortodoxt har jag valt att använda rysk yoghurt i mitt recept. Det var vad jag hade hemma för dagen, och resultatet blev väldigt krämigt och gott tack vare den höga fetthalten. Du kan naturligtvis använda den klassiskt grekiska/turkiska om du hellre vill det. Den har lite högre syra och lite lägre fetthalt, det är enda skillnaden.

Vitvinsvinäger kan kännas lite bakvänt att använda i tzatziki , det gjorde det i alla fall för mig första gången jag provade. Men hoppa inte över den – den gör verkligen hela skillnaden! Tillsammans med en gnutta mynta blir det en härligt pigg känsla i munnen och inte bara murrig vitlök.

Vad gäller just vitlöken är det förresten fingertoppskänsla som gäller. Smaka och lukta på den! Är den ung och frisk i smaken, eller gammal och kraftig, nästan frän? Är klyftorna stora eller små? Börja gärna med en klyfta och smaka dig fram. Och tänk på att ju längre tzatzikin får stå och gotta till sig, desto tydligare kommer vitlökssmaken fram.

Lite god olivolja och ett par oliver blir pricken över i.

Tzatziki, till ca 6 personer
500 g rysk(!) yoghurt
1 ekologisk gurka
1–2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk torkad mynta
0,5 tsk havssalt
några drag svartpeppar från kvarn

  • Skala gurkan, dela den på längden och gröp ur kärnorna med hjälp av en tesked. Riv sedan gurkan på rivjärnets grova sida.
  • Nu ska du få bort överskottsvattnet ur gurkan. Här finns det en massa tricks, att salta och vänta är nog vanligast. Det orkar jag sällan. Ta istället en näve gurka i taget, håll dig över diskhon och krama ordentligt. Vattnet rinner ut och du kan lägga ner den betydligt torrare gurkan i en skål. Enklare blir det inte!
  • Tillsätt övriga ingredienser, blanda ordentligt och smaka av. Mer salt? Mer vitlök? Hur är syran? Mer vinäger?
  • Låt gärna stå en stund och gotta till sig, så att smakerna kommer fram ordentligt.
  • Vid servering, dekorera gärna med några goda oliver, kalamata passar bra, och ringla över lite extra olivolja.
Annonser

3 reaktioner på ”Tzatziki (LCHF)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s