Grekiska färsbiffar med grönsakssås

Idag bjuder jag på ett sådant där bra recept. Ni vet ett sådant som kräver minimal arbetsinsats men ger maximal smakutdelning. Skapligt snabblagat kan det rädda en middag mitt i veckan, men det smakar så fantastiskt gott att det likaväl duger alldeles ypperligt att servera på lördagkvällen tillsammans med ett glas rött.

Som alltid när det handlar om enkla, rena smaker finns det en grundregel – slarva inte med råvarorna. Paprikan kan du antingen grilla och skala själv eller köpa färdig på burk, det spelar mindre roll. Men välj äkta grekisk fetaost och krossade tomater av bra kvalitet, till exempel Saltå Kvarn eller Mutti. Det gör hela skillnaden.

Lättlagat med fantastiskt goda smaker!

Grekiska färsbiffar med grönsakssås, 4 portioner
Biffar
400 g nötfärs

1 ägg
2 msk pofiber
1 dl grädde
100 g fetaost
0,5 tsk havssalt
0,5 tsk torkad mynta
svartpeppar från kvarn

Sås
1 gul lök
2 +1 msk olivolja
1 röd eller orange rostad paprika
400 g krossade tomater
1 vitlöksklyfta
3 cm röd chili (spansk peppar)
0,5 tsk rödvinsvinäger
salt & peppar

  • Börja med såsen. Hacka lök, paprika, vitlök och chili. Värm två matskedar olivolja på svag värme och låt grönsakerna puttra försiktigt i oljan på låg värme i fem minuter.
  • Häll på de krossade tomaterna och låt såsen fortsätta att puttra medan du gör biffarna.
  • Blanda grädde, pofiber och ägg i en bunke. Rör ner salt och mynta och några rejäla drag svartpeppar.
  • Smula ner fetaosten och blanda slutligen ner köttfärsen. Det hela ska blandas ihop, men överarbeta inte. Då blir färsen trist och trådig.
  • Forma tolv små biffar av färsen, det görs lättast med händerna. Skölj dem i kallt vatten så fastnar inte färsen.
  • Stek biffarna i generöst med smör och låt dem sedan stå på låg värme medan du gör klart såsen.
  • Mixa såsen slät med mixerstav.
  • Rör ner vinäger, en extra matsked olivolja och salta och peppra. Smaka av och finjustera om det behövs.
  • Servera biffarna med såsen. Kokta haricots vertes smakar gott till!
Annonser

6 reaktioner på ”Grekiska färsbiffar med grönsakssås

  1. Jag gjorde också biffar igår, liknande dina, fast jag hade mycket grovhackad lök i. Jag brukar följa minsta motståndets lag och la inte ner mycket arbete på såsen, utan blandade helt enkelt fet creme fraiche med ajvar relish. Snabt och fantastiskt gott. Kanske inte riktigt lika nyttig sås som din, som lagades från grunden :-)

    1. Hej Lena och välkommen hit! Visst är minsta motståndets lag skön att ta till ibland. Jag har också alltid ajvar i kylen. En användbar produkt som kan rädda många situationer.

  2. Pingback: Veckomeny «
  3. Hej!
    Nybesökare hos dig från (www.kostdoktorn.se).
    Sparar på alla köttfärsrecept och tar till för att variera maträtterna på köttfärs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s