Blåbärsmuffins LCHF

På vardagarna blir det sällan något nämnvärt fikande här hemma, då räcker det så gott med den vanliga maten. På helgerna däremot kan vi gärna bli sittande vid köksbordet, jag och gubben, med varsin kopp kaffe för att prata igenom veckan som gått eller göra upp planer för framtiden. Det blir lätt både påtår och tretår – och ibland något gott till kaffet.

Ofta är det en bit mörk choklad som tjänstgöra som »fikabröd« men förra helgen var jag så himla nyfiken på att prova ICA:s nya Stevia strö. Jag använder sällan sötningsmedel, men tycker att det kan vara ok någon gång ibland i små doser. Jag lyckades hursomhelst svänga ihop en omgång blåbärsmuffins som blev riktigt bra. Saftiga, men inte svampiga, och med lagom sötma (utan bismak!) och smak av blåbär och vanilj. Lyxigt!

Receptet räcker till 12 alldeles vanliga muffins, inga vulgära jättecupcakes här inte! ;-) Smeten är ganska kraftig, så ställ gärna muffinsformarna i en en muffinsplåt, eller andra små bakformar av metall. Då slipper du oroa dig för att de ska flyta ut under gräddningen.

Ljuvligt goda blåbärsmuffins.

Blåbärsmuffins LCHF, 12 st
3 ägg
0,5 dl Stevia strö
100 g smör
1 dl grädde
75 g cream cheese
50 g kokosmjöl
100 g mandelmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1,5 dl blåbär (frysta)

  • Sätt ugnen på 200° och ställ ut tolv muffinsformar i en muffinsplåt.
  • Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen av värmen och rör ner cream cheese och grädde och blanda till en någorlunda slät smet.
  • Vispa ägg och sötning pösigt med elvisp.
  • Rör ner smörblandningen i äggsmeten.
  • Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem under försiktig omrörning. Obs! Det är verkligen värt besväret att sikta, kokosmjölet har en tendens att vilja klumpa sig annars.
  • Vänd till sist ner de frysta bären i smeten.
  • Fördela smeten i formarna och ställ in i ugnen i cirka 30 minuter.
  • Ta ur de färdiga muffinsen ur plåten och låt dem svalna på ett galler. Får de stå kvar i plåten kan de blir blöta och trista.
  • Njut till en kopp kaffe. Eller två. ;-)
Annonser

4 reaktioner på ”Blåbärsmuffins LCHF

    1. Välkommen hit Lars! Nä, de blev inte särskilt stora. De står på en ganska liten tallrik… Men de blev höga och fina, tycker jag!
      Det är alltså inte tänkt att man ska använda stora formar som till amerikanska cupcakes, utan ”vanliga” formar. Och så kan den som vill ta två! ;-)

  1. Kan man skippa kokosmjölet tror du och kanske ta mer mandelmjöl? Jag har haft lite problem med att ica stevia/sukrin inte löser upp sig, räcker det att vispa kraftigt? De ser jättefina ut!

    1. Hej Helena och tack för din kommentar.
      Stevian löste sig fint så vispningen räcker gott. Mjölet är jag mer fundersam på…
      Kokosmjölet gör att de torkar upp lite vilket är positivt eftersom alla andra ingredienser är blöta. Om du provar med bara mandelmjöl så skulle jag nog råda dig att ha i lite fiberhusk också som binder vätska bra. En msk kanske? Prova dig fram.
      Själv blev jag väldigt nöjd med just kombinationen mandelmjöl/kokosmjöl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s