Kyckling med pestosås

Vi äter väldigt sällan kyckling. Inte för att det inte är gott, utan för att det är så vansinnigt svårt att komma över fågel som inte har vuxit upp under oetiska, ja rent ut sagt vidriga, förhållanden. Samtidigt som konsumtionen av kyckling ökar i Sverige, verkar betalningsviljan sjunka och vi går alltmer från lantbruk till djurfabriker.

Kronfågels hemsida står att läsa att de nu bara har en enda produktionsanläggning i Sverige. Den är ligger utanför Katrineholm och producerar hälften av Sveriges totala årsproduktion av kyckling. 40 miljoner kycklingar per år. Det är 110 000 kycklingar per dag, en hisnande siffra! Plötsligt behöver man inte vara Einsteins avlägsna kusin för att förstå att med så många djur under ett och samma tak så är det ingen sympatisk djurhållning vi pratar om.

Författaren och frilansskribenten Isobel Hadley-Kamptz skriver bra och lättfattligt om svensk kycklinguppfödning här. Vill man gräva ner sig i förhållandena för kycklingarna på andra sidan Atlanten, som har det än värre, så rekommenderar jag Jonathan Safran Foers bok Äta djur. Den rekommenderar jag för övrigt oavsett. Med det sagt så kommer här märkligt nog ett recept. Eller snarare en skiss, för enklare än så här blir det inte.

Njutmat på en kvart!

 

Huruvida du lyckats lägga vantarna på riktigt bra kyckling, eller bara förhandlat med ditt samvete och köpt konventionell kyckling som jag gjorde den här gången – helt mot bättre vetande – lägger jag ingen värdering i. Allt du behöver, förutom kyckling, för att på en kvart slänga ihop världens godaste middag är smör/olja, grädde, pesto, salt och peppar.
Och så här gör du:

  • Stek kycklingen härligt gyllene i generöst med smör och rapsolja. Salta och peppra.
  • Slå på rejält med vispgrädde och klicka i riktigt bra pesto. Jag kan rekommendera Kung Markattas ekologiska. Den har en föredömligt kort och begriplig innehållsförteckning och smakar mycket och gott!
  • Låt kycklingen puttra klart i såsen några minuter och smaka av om det behövs mer salt och/eller peppar.
  • Servera med valfritt tillbehör. Vi gjorde det lätt för oss och kokade lite blomkål och broccoli.
Annonser

En reaktion på ”Kyckling med pestosås

  1. Pingback: Veckomeny «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s