Lax – allt annat än bra

Hållbar livsmedelsproduktion är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Under många år var jag vegetarian, i protest mot köttindustrin där djuren behandlas allt annat än bra, och fortfarande är jag väldigt noga med vilket kött jag väljer. I min värld går det inte att försvara att djuren lider, medicineras, misshandlas, stressas och fraktas långa sträckor bara för att jag ska kunna gå till affären och köpa billig fläskfilé.

Av någon anledning är lätt att vara mindre noggrann när det handlar om fisk. Kanske är det helt enkelt för att vi inte ser den. Den pratar inte med oss, har inte päls och ser inte särskilt gullig ut. Mycket kan man säga om en torsk, men vidare snygg är den inte! Tyvärr borde vi bry oss mycket, mycket mer. Jag har tidigare skrivit om problemen med så kallad high-grading, alltså hur stora mängder trålad fisk slängs död tillbaka i havet. Ett annat stort problem som får alldeles för lite uppmärksamhet är laxodlingar.

Lax är svenskens favoritfisk nummer ett och i en undersökning om vad man föredrar till middag kommer just ugnsstekt lax på plats nummer två, endast slagen av klassikern spaghetti och köttfärssås. Det som för bara 20 år sedan var lyxmat, något man åt på restaurang, är idag vardagsmat. Fem år gamla siffror visar att vi äter  28,5 kilo fisk per person och år. En stor del av den siffran utgörs av lax, och andelen ökar kraftigt.

Odlad lax – inte så nyttig som vi tror! FOTO: Andrea Pokrzywinski

När vi hela tiden matas med informationen om utfiskningen av haven är det lätt att tro att den odlade laxen är ett bra alternativ. Tyvärr är det inte så. Igår sände SVT en mycket bra dokumentär om laxodling som alla borde se. Som tur är ligger den ute på SVT Play ända till den 22 mars, så du har fortfarande chansen. I det knappt en timma långa programmet står det smärtsamt klart att baksidorna med odlingarna är både många och allvarliga. Istället för att rädda de svaga vilda  fiskbestånd som finns kvar, så ödelägger odlingarna dem fullständigt. Här är bara några av konsekverna:

  • Kollapsade ekosystem och förstörda vilda fisk- och skaldjursbestånd.
  • Antibiotikaresistens hos oss människor som en följd av att den lax vi äter proppats full med antibiotika under sin korta livstid.
  • Omfattande sjukdomsspridning.
  • Ett stort antal dykare som dör varje år efter att ha tvingats dyka i de överfulla odlingskassarna för att rensa bort död fisk utan ordentlig säkerhetsutrustning. Kräver de bättre förhållanden förlorar de jobbet.
  • Utfiskning av de sista kvarvarande vilda fiskbestånden. För varje kilo odlad lax går det nämligen åt 2,5–5 kilo vildfångad fisk. Laxfodret består av fiskolja och fiskpellets så den odlade fisken äter helt enkelt upp den vilda. Hela 90% av den fisk som fångas utanför Chile och Peru skickas direkt till fiskmjölsfabrikerna för att bli fiskmat!
  • Dessutom fraktas laxen ofta över halva jorden innan den landar i våra frysdiskar

I all tillgänglig kostinformation så framställs laxen som ett superbra val för oss. För en gångs skull är både LCHF-förespråkare och Livsmedelsverket överens. Laxen är en fet fisk, rik på omega 3, och något vi gärna får äta minst ett par gånger i veckan. Ur ett milö- och hälsoperspektiv är dock sill och makrill ett långt bättre val än lax. Även de är feta, nyttiga fiskar med en naturligt hög halt av omega 3, men utan alla de tragiska bieffekter som laxodlingen för med sig.

Vill du fortfarande prompt äta lax efter att ha sett dokumentären så välj den KRAV-märkta. Framställningen av den är inte oproblematisk den heller, men den är bättre. Och ditt val sänder dessutom en signal om att du faktiskt inte accepterar den utarmning av våra hav som laxodlingen innebär.

Klicka här för att se dokumentären på SVT Play!

Och vill du läsa mer om laxindustrins baksida så gör du det här.

Annonser

3 reaktioner på ”Lax – allt annat än bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s