Vilket smör!

En av de saker jag uppskattar med att äta LCHF, är att för första gången i livet riktigt få njuta av smaken av smör – utan att få dåligt samvete och utan att behöva försvara det. För visst känner du igen kommentaren »Åh, det här var gott! Men så är det ju mycket smör i också…«, sagd med lätt skamset tonfall?

Idag vet vi att smör inte är skadligt för oss. Tvärtom. Rikt på nyttiga fettsyror, med en unik förmåga att framhäva smaker samtidigt som det mättar bra är det ett perfekt livsmedel. Det förstod indierna för övrigt redan 2000 år före Kristus. Då hölls smöret så högt i status, att det faktiskt inte ens användes som människoföda utan som medicin. Kanske är det just så vi svenskar sakta men säkert börjar se på smör igen. Något är i alla fall i görningen när försäljningen av lättmargarin har mer än halverats på bara fyra år som DN konstaterar i sin pågående granskning av livsmedelssverige.

Smör – kökets guld!

När vi var nere på Ängavallen för ett par veckor sedan, så passade vi på att köpa med oss lite godsaker från deras utmärkta gårdsbutik. I frysen väntar nu en glad grissida på att bli utsatt för gastronomiska experiment, sida vid sida med blodpudding och gräddig, grovmalen leverpastej. Något vi inte heller kunde motstå var förstås smöret. Lika gult som vårens första tussilago, och med en dov, nästan sötaktig smak av ladugård. Kanske hade jag önskat en gnutta mer salt, men det uppvägs av den bedårande texten på baksidan av den lilla burken:

Gjord på ekologisk mjölk från gårdens kor, rik på omega-3 och andra nyttiga fettsyror, beroende på att våra kor och kalvar, som går tillsammans helt fritt ute året runt, bara äter ekologiskt gräs. En exklusiv mjölk, eftersom vi bara använder en del av morgonmjölken. Resten får kalven.

En schysst deal!

Annonser

8 reaktioner på ”Vilket smör!

  1. Härligt! Av köpesmöret i butik så har jag hittat min favorit i Valios smör. En helt anna syra än annat smör jag provat, sååå gott! :-)

    1. Jag gillar också smaken av Valios smör, men eftersom jag helst handlar ekologiskt så hamnar oftast Arlas ekologiska i kylskåpet där hemma. Ett elände dock, att det ofta bara finns i 250 grams-förpackning! ;-)

  2. Vad härligt det låter! :)
    Jag köper mitt ”Åländska smör” på ica, och det är billigare här i stockholm än det är hemma på åland.
    Men jag köper det mest för smakens skull, det är ”hemma” för mig :)

    1. Jag var på Åland i höstas och slogs av att prisläget är ganska högt. Det är en välmående liten ö, och fantastiskt trevlig! Har dock inget minne av smöret… men lovar att smaka lite extra noggrant vid nästa besök! Vad är den stora skillnaden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s