Äntligen helg – och LCHF-pizza!

Äntligen fredag! Det har varit en tuff jobbvecka för min del, därav bristen på aktivitet här inne. Hoppas att ni har haft en bra vecka utan mig! ;-)

Om en stund ska jag åka ner på byn och handla lite mat inför helgen. Just på fredagar tycks kön till pizzerian ringla extra lång. En av byns alla (fem?) pizzerior ligger mittemot ICA och ofta är det en matkasse i ena näven och en pizzakartong i den andra som gäller när folk trött lufsar hemåt. Det är som att människor lyckas förmå sig att handla, men att blotta tanken på att ställa sig och laga mat när jobbveckan är slut blir övermäktig.

För egen del kan jag faktiskt inte komma ihåg när vi köpte pizza senast. Det var ett par år sedan nu och blotta tanken på hur min mage brukade må efter allt det mjölet får mig inte att längta efter köpepizza. Samtidigt kan ju pizza faktiskt vara väldigt gott och det händer ibland att sambon med längtansfull blick efterlyser just pizza till middag.

Jag har provat flera olika recept på pizzabotten, med varierande resultat, men det du hittar här nedanför har jag faktiskt fastnat för. (Jag har dock glömt var jag hittade det, så känner du att du är upphovsman och bör tillskrivas äran – hör av dig!) ”Degen” är lätt att röra ihop, ingredienserna brukar finnas hemma och faktum är att den till och med blir lite så där lagom seg som pizzadeg ska vara, och inte alls så ”kort” i konsistensen som LCHF-bröd brukar bli. Den enda nackdelen är att den är fasligt kladdig att breda ut på plåten, men om du tar ett par djupa andetag och doppar slickepotten upprepade gånger i kallt vatten medan du håller på så ska det nog gå bra!

Tomatsåsen kokar jag av lök, vitlök, olivolja, krossade tomater och örtkryddor, men om du föredrar färdigköpt så funkar förstås det med. Kolla innehållsförteckningen bara så att det är tomatsås du betalar för, och inte en massa tillsatser!

Pizza – utan onödiga kolhydrater!

Pizzabotten, 2 runda pizzor/1 plåt
4 ägg
4 msk grädde
3 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
2 dl riven ost
1–2 tsk torkad oregano
en nypa salt

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Blanda fiberhusk  bakpulver, oregano och salt i en bunke.
  • Rör ner grädden, äggen och osten och blanda ihop. Fiberhusken gör att smeten ganska snart sväller upp och blir som en kladdig deg.
  • Klicka ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt och bred ut den till två runda pizzor eller en stor, rektangulär. Använd en slickepott eller baksidan på matsked. Doppa den ofta i kallt vatten så kladdar det mindre.
  • Grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter. Bottnen ska bli torr och fast, men inte få särskilt mycket färg.
  • Ta ut plåten och vrid upp ugnen till 250°.
  • Bred ut tomatsås på pizzan och strö över generöst med riven fullfet ost, gärna blandad med mozzarella.
  • Fördela slutligen skinka, svamp, köttfärs, oliver, lök eller vad du nu kan tänkas vilja ha överst på pizzan. Tänk på att skiva alla tillbehör tunt, då hinner de dels bli färdiga i tid, dels vattnar de sig mindre.
  • Grädda klart högt upp i ugnen, tills osten smält och pizzan har fått din färg. Det tar cirkus 10 minuter.
  • Ät och njut. Har du minsta tendens av jämtländsk gen i kroppen så funkar en klick bearnaisesås mer än bra till. ;-)

 

17 reaktioner på ”Äntligen helg – och LCHF-pizza!

  1. Har du testat pizzadegen av blomkål?.. Det är min personliga favorit! Smakar inte blomkål alls, tycker jag. Kan ju också hänga ihop med att min mage är så fiberkänslig att fiberhusk inte funkar alls, tyvärr… Gjorde lasagne med ”nya” receptet på pasta som cirkulerar, såååå god…men min mage blev inte glad.. :-(

    // Susanne

  2. Åhå… kanske läge för Pizza snart med andra ord :) Här fredagslyxades det med en parma/oliv/fetaostsallad

  3. Tack! :-)

    Mycket enkelt recept!
    Jag utgår från fryst blomkål. Kokar en påse, ser till att allt vatten rinner av ordentligt, mixar den och blandar med 3 ägg och ca 3 dl riven ost (mäter aldrig.. B-) ) och ev. lite salt.
    Bred ut på bakplåtspapper.
    Jag gillar tunna pizzabottnar så för mig räcker det till två plåtar.
    Förgrädda i 200 grader tills den fått lite färg. Fyll som vanligt med tomatsås, ost och lämpligt tilltugg!
    Bara krossade tomater funkar inte så bra, då de är så blöta. Bättre med nån hopkokt sås av din typ.
    Då bottnarna är färdiggräddade är det sen bara att grädda tills osten smält och fått färg.

    Lycka till! / Susanne

  4. Vilken tur att det finns människor som delar med sig av sina bra recept! Denna pizzabotten blev verkligen bra! Jag lät den sätta sig ett par minuter och kavlade (!) ut den mellan två bakplåtspapper. Sedan gräddade jag första 10-12 min med båda papperen kvar. Väldigt smidigt, och man slipper mecklet med blöta skedar. Och som sagt, gott blev det!

    1. Hej Ulrika! Vilken fiffig vidareutveckling av utbakningen. Så provar jag helt klart att göra nästa gång! Tack för tipset och kul att du blev nöjd med pizzan!

Lämna ett svar till Martina Avbryt svar