Ljuvligt tryffelsmör

I helgen stekte vi en köttbit som fick sällskap av lite grönsaker och ett alldeles ljuvligt tryffelsmör. Nu kanske vän av ordning läser receptet nedan och muttrar lite grann. Och visst, tryffelolja är fusk och har egentligen inte mycket alls med äkta tryffel att göra, men äkta tryffel kallas inte heller utan anledning för ”den svarta diamanten”… Smakar det så kostar det, om vi säger så, och faktum är att den lilla flaskan med tryffelolja funkar som en alldeles ypperlig ersättare när man vill ha den där fylliga, oförklarligt goda, subtila svampsmaken – och dessutom ha råd att äta resten av månaden också! ;-)

Lyxpytt till måndagslunch – med tryffelsmör på toppen!

Tryffelsmör
200 g smör
1 vitlöksklyfta
0,5 lime, saften av
0,5 tsk tryffelolja
några droppar Worcestershiresås
havssalt
svartpeppar
ev. färsk timjan

  • Låt smöret ligga framme i rumstemperatur tills det är alldeles mjukt.
  • Lägg det mjuka smöret i en bunke och pressa ner vitlök och limesaft.
  • Tillsätt tryffeloljan, några droppar Worcestershiresås, lite salt (om du inte använder extrasaltat smör!) och några varv peppar. Har du färsk timjan så repa gärna ner några kvistar, det blir både god smak och fina prickar i smöret.
  • Blanda allt ordentligt, enklast med elvisp.
  • Smaka av! Mer av något?
  • Klicka ut smöret på ett bakplåtspapper och forma till en rulle i önskad tjocklek. Lägg rullen i en plastpåse och stoppa in hela härligheten i frysen. Där kan du förvara smöret och ta fram och skära en skiva allt eftersom du behöver.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s