Gräddstuvad grönkål

Grönkål är en underskattad grönsak. Skapligt billig, väldigt god och sprängfylld med nyttigheter. Dessutom sägs den vara väldigt lättodlad och kan stå kvar ute och skördas långt inpå vintern. Hmm… kanske är det äntligen dags att få tummen ur och anlägga den där köksträdgården i vår…

Idag till lunch blev det hursomhelst gräddstuvad grönkål och stekt falukorv. Tänk på att välja en bra korv. Jag brukar tjata om Karlströms i Ramsele som ett bra alternativ. Idag blev det dock Scans ekologiska. Lite väl finmalen för min smak, och med väl låg kötthalt, men gjord på någorlunda glada grisar i alla fall. Och med 4 g kolhydrater/100 g så är den helt ok någon gång ibland, även ur ett LCHF-perspektiv.

Gräddstuvad grönkål passar jättebra till korv.

Gräddstuvad grönkål, 3–4 portioner
200 g grönkål
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
25 g smör
2 dl grädde
100 g cream cheese
havssalt
svartpeppar från kvarn

  • Skala och hacka scharlottenlöken fint och vitlöken finare.
  • Smält smöret i en stor kastrull och fräs sedan löken ett par minuter på ganska låg värme. Den ska inte få färg.
  • Skölj under tiden kålen och skär den i strimlor. Mata komposten med de grövsta stjälkarna. Lägg ner kålen i kastrullen och låt den ”smälta” ner, det tar några minuter. Rör om då och då så att det inte bränner i botten.
  • När kålen har sjunkit ihop och blivit vackert klargrön, tillsätt grädden och låt puttra medan du steker korven eller vad du nu tänker att äta till. Grädden ska bli krämig och nästintill koka in i kålen.
  • Avsluta med att röra ner cream cheese, låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s