Passionerad panna cotta

Visst är det ofta så att det enkla är det godaste, och vad är ett bättre bevis på den devisen än den italienska desserten panna cotta? Panna cotta betyder faktiskt rakt översatt »kokt grädde« och för oss som undviker kolhydrater är väl det minst sagt ett bra utgångsläge för en dessert? ;-)

Panna cottan har sitt ursprung i den norra, bergiga delen av Italien som gränsar till alpländer som Schweiz och Österrike. Där används generellt mer smör och mejeriprodukter än i de södra delarna av landet, och grädde med nötter eller bär är en dessert som återfinns långt bak i historien. Det är också så panna cottan fortfarande ofta serveras än idag – med frukt eller bär, något syrligt som väger upp det gräddiga.

Man kan gissa att panna cottan ursprungligen tillagades helt utan socker eftersom det historiskt sett har varit en bristvara i Europa, och det är fortfarande relativt lite socker tillsatt i många moderna recept. Om man minskar det ytterligare eller utesluter det helt så blir panna cotta verkligen den ultimata LCHF-desserten. Och tack vare gräddens och vaniljens naturliga sötma så kan du ändå servera den till vanliga sockermonster utan problem. Den inbyggda sötman brukar räcka för de flesta.

Min variant har fått tropiska förtecken. Grädden smaksätts med både vanilj och kokos, och toppas med syrlig passionsfrukt. Men frukt är väl inte LCHF, tänker du kanske nu? Nja, men med 7,4 gram kolhydrater per hundra gram frukt, så blir det inte mer än någon enstaka kvar när du har skrapat ut de smakrika kärnorna över desserten och smaken är så koncentrerad att du bara behöver två små frukter till fyra personer. C-vitaminerna får du på köpet!

De passionsfrukter vi brukar hitta i butikerna går även under namnet purpurgrenadilla. FOTO: geishaboy500

Passionerad panna cotta, 4 portioner
3 dl grädde
0,5 dl kokosflingor
1 krm äkta vaniljpulver
1 tsk honung (kan bytas mot sukrin eller uteslutas)
1,5 gelatinblad
2 passionsfrukter

  • Blanda grädde, kokos och vanilj i en kastrull och låt det få ett hastigt uppkok. Ta kastrullen av värmen och låt blandningen stå och dra i en kvart.
  • Blötlägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten.
  • Efter en kvart, krama ur gelatinbladet och rör ner dem i den fortfarande varma gräddblandningen. Rör om så att de löser sig.
  • Sila blandningen så att du får bort kokos och eventuella gelatinklumpar.
  • Fördela gräddblandningen i fyra portionsskålar/-glas, täck med plastfolie och ställ i kylen. Panna cottan behöver minst 3–4 timmar på sig för att stelna ordentligt och kan gärna göras dagen innan den ska serveras.
  • När det är dags att servera, ta ut skålarna ur kylen, klyv passionsfrukterna och skrapa ut de goda och färggranna kärnorna ovanpå panna cottan.
  • Njut!
Annonser

4 reaktioner på ”Passionerad panna cotta

  1. Åh! Jag tycker verkligen om pannacotta och det där lät ju hur gott som helst. Kanske något för nyårsafton? *grubblar vidare* Kram på dig i stress-land – snart är det ledigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s