Ugnsfalu med krämig tomatsås

Onsdag, mitt i veckan, och här kommer ett alldeles perfekt vardagsrecept flygande genom sajberrymden – ugnsfalu. A och O är förstås en bra falukorv. Med risk för att vara tjatig använder jag mig av den från Karlströms chark i Ramsele. Och nej, jag får inte betalt för att upprepa deras namn, men de gör så sabla bra charkuteriprodukter att det är svårt att inte återkomma till dem! Med 74% kötthalt och god kryddning sopar den banan med standardsortimentet i butikens korvhylla, och är helt ok att äta även för kolhydratjägare.

Börja med att slå på ugnen så fort du kommer innanför dörren därhemma, då hinner den bli varm medan du gör i ordning korven. Sedan har du 20–30 minuter på dig att koka lite blomkål, duka och kanske dra ett varv med dammsugaren innan maten står på bordet. Perfekt.

Inte snyggast i världen, jag erkänner, men väldigt god!

Ugnsfalu med krämig tomatsås, 4 portioner
400–500 g falukorv av bra kvalitet
senap
2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
400 g krossade tomater
1 rågad matsked strimlad pepperoni
1 vitlökslyfta, pressad
2 dl riven ost

salt
svartpeppar från kvarn

  • Skär skåror i falukorven, ungefär en halv centimeter tjocka, men lämna det sista så att korven fortfarande hänger ihop i botten.
  • Lägg korven i en eldfast form och bred senap mellan skivorna.
  • Blanda crème fraiche, majonnäs, pepperoni, vitlök och tomater i en skål. Rör ner osten.
  • Salta och peppra – provsmaka! – och häll såsen över korven.
  • Grädda i 200° i 20–30 minuter tills allt puttrar ordentligt och har fått fin färg.
  • Servera med blomkålsmos, smörstekt vitkål eller kokta grönsaker, allt efter behag.
Annonser

2 reaktioner på ”Ugnsfalu med krämig tomatsås

    1. Tack själv Linda, för din kommentar! Det var faktiskt väldigt gott i all sin enkelhet. En riktig vardagsfavorit. Hoppas att du kommer att tycka detsamma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s