Champinjonsoppa med bacon

Redaktionen där jag jobbar råkar ligga bredvid en av Sveriges största champinjonodlingar. Den har en något mystisk aura omkring sig. Från utsidan kan man inte ana någonting, det är en trist tegelbyggnad med gula plåtdetaljer, helt utan fönster. Vi har bönat och bett om att få göra studiebesök där inne, men de små svamparna är visst väldigt känsliga och vill inte ha sin omgivning kontaminerad av märkliga tidningsbasselusker. Så var det med det.

Ungefär en gång i veckan kommer den stora lastbilen och lämnar tusentals champinjonbebisar och tar med sig deras storvuxna kusiner. Häromveckan hade de nog vuxit extra mycket, för det blev en hel påse bamsingar över till mig. Riktiga tungviktare – de vägde i runda slängar ett hekto per styck! Vad göra med så härliga svampar om inte en champinjonsoppa?

Lite krispigt bacon är gott på toppen, men den som vill göra en helt vegetarisk variant kan med fördel smörfräsa lite extra champinjoner med vitlök och hackad bladpersilja och lägga överst och byta kycklingfonden mot grönsaksfond.

Soppan är riktigt krämig och mättar bra. För den extra hungrige smakar en rostad smörgås med lagrad ost gott till.

Härligt krämig champinjonsoppa!

Champinjonsoppa med bacon, 4 portioner
2 små gula lökar
1 vitlöksklyfta
25 g smör
500 g champinjoner
2 poddar Fond du chef kyckling
1 dl vitt vin
4 dl vatten
3 dl grädde
1,5 dl crème fraiche
1 msk svampsoja
svartpeppar
salt
100 g bacon till servering

  • Skiva/dela champinjonerna grovt.
  • Grovhacka löken och finhacka vitlöken.
  • Smält smöret i en stor kastrull och fräs löken en liten stund på ganska svag värme.
  • Häll ner svampen och låt den fräsa med ett par minuter.
  • Tillsätt vinet och låt det koka in.
  • Tillsätt vatten, grädde och kycklingfond. Låt småkoka 10 minuter och stek under tiden baconet knaprigt.
  • Dra kastrullen av värmen, klicka ner crème fraichen och mixa soppan slät med stavmixer.
  • Sätt tillbaka kastrullen på värmen, rör ner soja och generöst med nymalen svartpeppar. Smaka! Behövs något extra salt?
  • Häll upp soppan på varma tallrikar och garnera med bacon och ett varv svartpeppar.
  • Smaklig måltid!
Annonser

4 reaktioner på ”Champinjonsoppa med bacon

  1. åh ja älskar champinjoner! Lillprinsen också…
    vi har hemliga sopporgier när resten av familjen är borta.. då äter vi riktigt krämig svampsås.. som soppa… lyx!

    1. Ska jag berätta en hemlis? Idag gjorde jag ostgratinerade crêpes på de sista två bamsechampinjonerna, stuvade med grädde och cream cheese. Gissar att du och lillprinsen hade kunnat tänka er att smaka! ;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s