Enkel chokladmousse (LCHF)

Det är lördag kväll och kanske läge att unna sig något gott efter maten. Har du en kvart, tre ägg och en mörk chokladkaka hemma? Då har jag receptet!

En perfekt avslutning på middagen!

Chokladmousse, 6 portioner
3 ägg
125 g mörk choklad av bra kvalitet (70%)
1 nypa salt

  • Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt, antingen i mikron eller över vattenbad. (Är du riktigt modig så kan det funka på riktigt svag värme på spisen också.) Ställ åt sidan att svalna en aning.
  • Dela äggen i gulor och vitor.
  • Vispa vitorna tillsammans med saltet tills de blir riktigt hårda. Saltet gör att det går lite fortare, plus att det framhäver chokladsmaken.
  • Rör ner gulorna, en i taget, i den smälta chokladen. Det tjocknar lite, men det är helt i sin ordning.
  • Vänd ner lite av äggvitorna i chokladen och se till att blandningen går ihop. Tillsätt sedan resten av vitorna. Använd en slickepott och vänd försiktigt runt det hela tills det blir en enfärgad brun mousse. Det kan vara lite tålamodsprövande, och ibland känns det som att det aldrig kommer att gå, men försök att inte bli arg och börja tokröra. ;-)
  • Fördela moussen i sex portionsformar och ställ kallt till servering.
  • Servera med vispad grädde och rostade hasselnötter. Eller varför inte några hallon eller lingon som fräsch kontrast till chokladen?
Annonser

7 reaktioner på ”Enkel chokladmousse (LCHF)

  1. Precis så (nästan) gör jag min chokladmousse också :-) Lärde mig receptet när jag jobbade som aupair i Frankrike i min ungdom: 50g mörk choklad (alltså lite mer choklad) per ägg, i övrigt lika. Otroligt gott, men mäktigt ;-)

    1. Fransk chokladmousse med andra ord! :-) Precis som du skriver är den god men mäktig. Små portioner är klokt!
      Tack för din kommentar!

  2. nästan lite för mycket choklad smak. ska nog testa mjölkchoklad nästa gång eller lite socker i! :D

    1. Ja, den är rejält chokladig. Har du inget behov av att hålla tillbaka sockermängden så prova med en ljusare choklad. Ett annat knep, som behåller LCHF-fördelarna, är att vispa en deciliter grädde och vända ner. Då blir smaken betydligt lenare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s