Fem om dan – till vilken nytta?

De senaste veckorna har en kostinriktad boxningsmatch utspelat sig i media med Livsmedelsverkets älskade tallriksmodell i ena ringhörnan och LCHF i den andra. Till en början såg det hela ut att utveckla sig till en rätt osaklig och rent felaktig debatt om LCHF:ares påstådda överkonsumtion av kött. Därefter kom den väl underbyggda granskningen av kostråden för diabetiker i Vetenskapens värld förra tisdagen, där bland annat Monique Forslund medverkade, och jag kände mig riktigt upplyft. Sakligt, nyanserat och begripligt på bästa sändningstid. (Om du missade reportaget så kan du se det på SVT Play.)

Hur blev frukt nyckeln till hälsosamma barn och en sund miljö?

Men för varje steg framåt kommer minst ett bakåt. Häromdagen damp ICA:s medlemstidning Buffé ner i brevlådan och plötsligt var fötterna tillbaka på jorden. Rubriken ”Fem om dan – bra för kroppen och miljön” pryder ett helt uppslag. I en tid när skolorna går på knäna och saknar resurser och barnen blir allt fetare erbjuder matjätten studiebesök och undervisningsmaterial på temat frukt under förevändningen att det är bra för både elevernas hälsa och vår miljö. Kanske är jag osedvanligt trög, men det är två saker jag faktiskt inte förstår:

– Hur kan det vara bra för barn att äta rent socker fem gånger om dagen?
– Hur kan det vara miljövänligt att äta bananer från Costa Rica, ananas från Brasilien  och citrusfrukter från Spanien?

Tro nu inte att jag förespråkar något fruktförbud. Däremot tycker jag att det är klokt att komma ihåg att frukt är godis, i ordets rätta bemärkelse. Så länge man har den kunskapen i bakhuvudet anser jag att det kan vara helt ok att ge frukt i begränsad mängd till friska och normalviktiga både barn och vuxna någon gång ibland. Som just godis, inte som mat.

Men om vi på fullaste allvar ska kunna hävda att vi serverar frukt med hänsyn till miljön så får vi allt se till att ta vara på det överflöd som naturen bjuder på i våra trädgårdar så här på hösten. Äppelkaka på nyskördade äpplen någon? Ett plommon med vispad grädde till dessert kanske? Men inte importerad frukt, fem gånger om dagen, året runt. Det förlorar både barnen, vi vuxna och miljön på!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s