Pizzafisk – god vardagsmat

Jag älskar bra mat! Följaktligen tycker jag också väldigt, väldigt illa om dålig mat. Och då menar jag dåliga råvaror. Det är bara när man använder dåliga råvaror som man behöver fuska med tillsatser och smakämnen. Om man däremot utgår från högkvalitativa råvaror så får man så att säga smaken på köpet. Allra mest avslöjas det när man gör enkla rätter. Prova till exempel att göra en omelett med konventionella butiksköpta fabriksägg, komjölksbaserad ”fetaost”, bleka växthustomater och lågprisbacon. Gör sedan samma omelett på KRAV-märkta ägg från utegångshöns, äkta grekisk fetaost gjord på fårmjölk, solmogna tomater och ett varmrökt fläsk. Jag lovar, skillnaden är total!

»Men bra råvaror är ju dyrare och jag har inte råd«, tänker du kanske nu och visst är det så – det är få av oss som är gjorda av pengar. Jag har dock tre tips:

1. Låt mat få kosta!
Vi svenskar är ofantligt fokuserade på att mat inte får kosta något. Vi älskar att läsa om var man köper den billigaste matkassen och folk kan vallfärda till stormarknaderna för att de säljer färskpotatis för 99 öre lagom till midsommarafton. Ibland är det kanske klokt att tänka bakåt. Om baconet är tokbilligt, hur har djuren mått tror du? Om osten kostar 49 kronor kilot, hur mycket tror du att den smakar? Om tomaterna kostar 6,90, hur mycket har tomatodlaren fått betalt? Maten är så viktig, både för smakupplevelsen vid bordet och för hur vi mår. Du hade aldrig fyllt bilen med dålig bensin så varför fylla kroppen med dålig mat?

2. Lite räcker ofta!
Fördelen av att använda ett bra livsmedel är att man ofta kan använda mindre av det, eftersom det smakar mer. Köp en god, dyrare fetaost och använd hälften i omeletten istället för att köpa en smaklös variant och använda hela. Det som blir över är bara att frysa in till en annan gång.

3. Släng inte mat!
Det låter otroligt men i snitt slänger svensken var tredje matkasse i soporna. Det om något är dyrt! Istället för att köpa dålig mat och slänga den, köp bra mat och var rädd om den. Får du en ostkant över så riv den och använd när du lagar gratänger eller bakar LCHF-bröd. Blir det en köttskiva över vid middagen, släng den i frysen. Tillsammans med en överbliven korvsnutt, ett par köttbullar eller en skiva köttfärslimpa har du snart basen till en god pyttipanna.

För ett par helger sedan gjorde vi pizza hemma, med hemgjord tomatsås. Jag använde ekologiska krossade tomater från Saltå kvarn – goda, men inte billiga – och fick en liten slatt över som hamnade i en burk i kylskåpet. Tack vare den kom den här superenkla fiskgratängen till. Har du som jag inte hemlagad tomatsås kan du såklart använda en god sort på burk, men då fryser du såklart ner det som blir över i burken! ;-)

Fiskgratäng med pizzasmak, barnens nya favorit?

Pizzafisk, 4 portioner
400–600 g torsk (MSC-märkt!)
2 små blomkålshuvuden
1 tsk ekologisk lantbuljong
50 g smör
1 dl tomatsås
1 dl crème fraiche
100 g mozzarella, tärnad
0,5–1 tsk sambal oelek
ev. oregano
ev. vitlök
0,5 dl riven lagrad ost
salt och peppar

  • Börja med att sätta ugnen på 225°.
  • Koka upp vatten och buljong i en kastrull. Bryt blomkålen i buketter och koka dem mjuka i buljongen.
  • Mixa blomkålen till mos med en stavmixer (alternativt med en potatisstomp) och rör ner smöret. Krydda moset med salt och nymalen svartpeppar.
  • Torka av fisken så att överflödig vätska försvinner (gäller framför allt om den har varit fryst) och lägg filéerna i en smord ugnsform. Salt och peppra.
  • Klicka eller spritsa moset runtom fisken.
  • Blanda tomatsås och crème fraiche i en skål. Smaka upp såsen med sambal oelek och eventuellt lite mer oregano och pressad vitlök, lite beroende på hur mycket smak det är i tomatsåsen. Jag hade rätt mycket i den från början så för min del räckte det. Kanske behövs lite salt och peppar även här?
  • Rör ner mozzarellan i såsen och häll det hela över fisken.
  • Strö den rivna osten över moset för lite extra smak och färg.
  • Ställ in formen i ugnen och grädda i 20–25 minuter.
  • Servera gärna med lite knapriga grönsaker.
Annonser

3 reaktioner på ”Pizzafisk – god vardagsmat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s