En fajt för fisken

Klingar namnet Hugh Fearnley Whittingstall bekant? Brittisk kändiskock, tv-personlighet, journalist och matskribent som brinner för riktig mat. Vi svenskar har kunnat se honom i den mysiga serien River Cottage på Svt där han lagar mat från grunden av egenodlade och närproducerade råvaror, med omtanke om både människa och miljö.

Sedan en tid tillbaka driver Hugh även projektet Fish fight för att försöka påverka våra EU-politiker att lagstifta om en mer hållbar förvaltning av haven. Skrämmande många fiskarter är idag obehagligt nära utrotning och arter som för bara några år sedan var självklara vardagsalternativ på matbordet (rödspätta, torsk, lax och tonfisk för att nämna några) är idag rödlistade av WWF.

Men problemet tar inte slut där för bisarrt nog innebär det nuvarande europeiska kvotsystemet att stora delar av den fångst som yrkesfiskarna ändå landar inte får säljas. De redskap som används i storskaligt fiske klarar nämligen inte av att skilja ut de fiskar man vill fånga, utan tar allt i sin väg. Den fisk som tillhör fel art, är för liten eller råkar överskrida den tilldelade kvoten kastas över bord, död eller döende. Av den dyrbara fisk som alltså fortfarande finns kvar i haven fiskas och slängs alltså stora delar – bara i Nordostatlanten dumpas 1 332 000 ton (!) fisk om året, enligt uppgift från EU-kommissionen. Om den mängden fisk istället användes som mat till Sveriges befolkning (vi äter ca 13 kilo fisk per år enligt Livsmedelsverket), så skulle vårt fiskbehov vara täckt i nio (9!) år.

Så här ser det ut i den nya Fish fight-appen.

Hugh’s Fish fight-kampanj har som syfte att stoppa den här dumpningen och försöka förmå EU-politikerna att lagstifta om en mer hållbar förvaltning av haven. Sedan igår finns också Fish Fight som mobil-app. I appen får du hjälp att göra ett hållbart fiskval i affären, och som den mästerkock han är bidrar Hugh naturligtvis även med recept på hur du lagar till fisken. Appen riktar sig främst till de brittiska komsumenterna, men vi svenskar erbjuds en liknande service i Naturskyddsföreningens Fiskväljaren. Perfekt för den som tycker att det är klurigt att välja rätt.

Här kan du se en film om dumpningen av fisk till havs och här kan du läsa mer om och vilka svenska kockar som ställt sig bakom kampanjen. Tillsammans är vi nu hela 736 000 människor som har ställt oss bakom Hugh’s kampanj för ett mer hållbart fiske. Är du inte redan en av dem – gå in på Fish fights hemsida och gör skillnad!

Annonser

4 reaktioner på ”En fajt för fisken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s