Blomkålsgratäng – en rätt i tiden

»Vi köper allt mer frukt och grönt. Försäljningen har ökat med 16,5 procent mellan 2007 och 2008. Ett ökat utbud och en allmän hälsotrend anges som orsaker.Blomkål är hjälplöst sist, bara en tredjedel av de svenska hushållen köpte blomkål någon gång under 2008.«

Uppgifterna kommer från den ideella organisationen Svensk mat- och miljöinformations hemsida och jag kan inte annat än undra hur de siffrorna ser ut idag. För oss som äter lågkolhydratkost är blomkål ju världens bästa grönsak! Den innehåller bara 2,2 gram kolhydrater per hundra gram och med sin milda smak och lena konsistens passar den till mycket. Just nu är blomkålen dessutom i säsong. På min lokala Ica-affär kan jag köpa superfina närodlade huvuden från Boestorps gårdsprodukter för osannolika 8,95 kronor per kilo.

Förra året så testade jag att snabbförvälla blomkålsbuketterna i lättsaltat vatten och därefter frysa in dem. Det fungerade alldeles ypperligt – både godare och långt billigare än den frysta blomkålen i butiken. Till helgen ska jag försöka att upprepa proceduren, men idag blev det gratäng för hela slanten. Enkelt, snabblagat och väldigt gott till rökt skinka, kassler eller annat kallskuret. En god korv funkar förstås också bra till.

Blomkålsgratäng, 3–4 portioner
1 blomkålshuvud, ca 600 g
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
100–125 g riven ost
1/2 tsk örtsalt
svartpeppar från kvarn

  • Bryt blomkålen i buketter och koka dem halvmjuka i lättsaltat vatten. Det tar cirka fem minuter.
  • Häll blomkålsbuketterna i en smord eldfast form.
  • Blanda crème fraiche, grädde, örtsalt och peppar. Slå blandningen över blomkålen.
  • Strö över osten och gratinera i 200° varm ugn i 25–30 minuter tills osten smält och fått en gyllene färg.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s