Kantarellpaj med krämigt täcke

Sambons kommentar: »Den här får du gärna göra fler gånger!«
Svärmors kommentar: »Finns det något recept?«

Lördagens middagsmat kan sammanfattas med ett enda ord – succé!  Kantarellerna bjöd skogen generöst på och pajskalet lånade jag från Mariann. Resten är min egen skapelse. Och visst kommer jag att göra om den, så snart jag bara snubblar över de ljuvliga svamparna igen.

Bild får ni dock klara er utan den här gången. Jag hann inte fram med kameran förrän formen var tom. Och renskrapad. ;-)

Kantarellpaj med krämigt täcke
Deg:
75 g rumsvarmt smör
1 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
1 äggula
3/4 dl grädde

Fyllning:
1 liter rensade kantareller
smör
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 tsk repad, färsk timjan
65 g färsk spenat (1 påse)
salt
svartpeppar från kvarn

Täcke:
3 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
100 g riven, lagrad ost (ca 3 dl)

  • Blanda de torra ingredienserna till pajskalet med smöret i en bunke.
  • Rör ner äggulan och grädden.
  • Låt degen svälla några minuter och tryck därefter ut den i en pajform. Förgrädda i 200° i fem minuter och fortsätt med fyllningen.
  • Lägg kantarellerna i en torr stekpanna på medelhög värme. Efter en stund börjar de vätska sig. Låt vätskan koka bort och först när det är torrt i pannan igen, slänger du i en rejäl smörklick och fräser svampen.
  • Hacka löken fint och vitlöken finare och låt dem fräsa med tills de är genomskinliga.
  • Salta och peppra och rör ner timjan. Vänd slutligen ner bladspenaten och låt den bli precis mjuk.
  • Lägg fyllningen i pajskalet.
  • Blanda ingredienserna till täcket, och bred ut det över pajen.
  • Grädda i 200° i 25 minuter, eller tills pajen är fint gyllenbrun.
  • Servera ljummen med en blandad sallad till.
Annonser

2 reaktioner på ”Kantarellpaj med krämigt täcke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s