Så mycket gott!

För tio år sedan jobbade jag på Kretsloppshuset i min lilla hemby Mörsil. Då hade nästan ingen förstått vitsen av att äta riktig mat, odlad utan bekämpningsmedel, och nog var det en och annan som tyckte att vi var en smula märkvärdiga där vi stod och skröt över vårt rättvisemärkta kaffe, äggen från gårdens egna höns och den ekologiska lunchbuffén.

Mycket har hänt sedan dess och idag ser det tack och lov ganska annorlunda ut. Förra året ökade den ekologiska livsmedelsförsäljningen med 11 procent och i år beräknas ökningen bli minst lika stor. Ekologiskt och närproducerat har blivit självklara försäljningsargument och frågan är om det inte är extra sant här uppe i Jämtland. Här frodas verkligen mathantverket och det finns en genuin stolthet över det som produceras. Nya aktörer ploppar upp hela tiden – surdegsbagerier, gårdsmejerier, frukt- och bärförädlare, charkuterister – och de jämtländska produkterna letar sig ut över både länet, landet och världen. Det är inte för inte som Östersund har blivit utsett till huvudstad i Matlandet Sverige under 2011.

Samtidigt finns kärleken till maten kvar på hemmaplan, vilket märks extra tydligt så här på sommaren. På fäbodarna görs ost och messmör på mjölken från kor på sommarbete och överallt längs vägarna skyltas det om kaféer med hembakt fika. Åk på en logdans eller en auktion och du kan köpa kokkaffe och hembakta tunnbrödstutar i serveringen (grymt svårt att motstå för oss LCHF:are!) – inga trista köpefrallor här inte.

Det är just det som är så härligt, att den riktiga maten inte fastnar på finrestaurangernas menyer utan hittar ut till bygdegårdar, sommarkaféer och lanthandlar. I den imponerande lilla Ica-butiken i Mörsil hittade jag häromdagen, bland mycket annat, ost från Skärvången, härliga jämtländska jordgubbar och inte minst bacon från Karlströms charkuteri i Ramsele. Varmrökt och fett, skuret i tjocka skivor, fick det allt annat bacon jag någonsin tidigare smakat att blekna. Perfekt för en söndagsfrukost – tillsammans med ägg från jämtländska utehöns!

Annonser

3 reaktioner på ”Så mycket gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s