Första klassens nödmat

Jag är arg idag. Jag har varit arg i flera dagar, vilket inte är särskilt likt mig. Eller arg… bedrövad är kanske ett bättre ord i sammanhanget. Bedrövad och frustrerad. Bedrövad över vår, och världens, förhållningssätt till mat och matindustrin. Frustrerad över att jag inte lyckas förmå sätta ord på bedrövelsen. Så jag struntar i det här och nu, och får kanske tillfälle att återkomma i ärendet.

I stället bjuder jag på kvällens förrätt som var hundraprocentigt ur nöden sprungen – rådjurssteken på grillen tog alldeles för lång tid på sig upp till sina 60 grader och vi höll på att svälta ihjäl. Första klassens nödmat helt enkelt. Håll tillgodo!

Sparris med parmesan och paranötter, 2 portioner
6–8 sparrisar
parmesan
4 paranötter
olivolja
crema di balsamico
färsk oregano

  • Skala sparrisen, om de inte är späda och alldeles nyskördade vill säga, och skär av det allra nedersta.
  • Koka upp en kastrull med vatten och rejält med salt. Släng ner sparrisen, med knopparna strax ovanför vattenytan, och koka tills de börjar mjukna. Hur länge beror på sparrisens tjocklek. Mina var grova och kokade kanske fem minuter. Tryck ner knopparna under vattenytan det allra sista så att de också blir mjuka.
  • Medan sparrisen kokar, hacka nötterna och rosta dem i en liten stekpanna på hög värme under omrörning. När de börjar dofta gott och bli svagt bruna så töm upp dem på ett kaffefat. Om de ligger kvar i den varma pannan är risken stor att de bränns.
  • Slå av sparrisen och lägg upp dem på tallrikar. Skvätt över generöst med olivolja, hyvla över parmesan och strö slutligen på de rostade nötterna.
  • Garnera gärna tallriken med lite crema di balsamico för att få lite syra till anrättningen, och några färska oreganoblad.
  • Servera bums!
Annonser

2 reaktioner på ”Första klassens nödmat

  1. Åh! Det här är matnjutning av absoluta toppklass! Tack för påminnelsen – det blir sparris till förrätt här idag.

    Ha en underbar lördag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s