Mästerliga fröpuckar

Vilken helg vi lägger bakom oss! Strålande sol, massvis med nya fräknar och så frukost, lunch och middag på altanen förstås. Mest av allt njuter jag nog av frukosten. Helgrutinen hos oss är först en ordentlig frukost med en stor balja rött te som sällskap. Och sedan en kopp kaffe på det. På så vis hinner kroppen vakna i lugn och ro, och man har dessutom en anledning att sitta och njuta halva förmiddagen! ;-)

Som så många andra lågkolhydratare kan jag ibland längta efter en smörgås, och vid det här laget har jag bakat mig igenom ett antal substitut. De flesta passar nog bäst för dem som i sina brödätande stunder föredrog formfranska. Det blir gärna väldigt äggigt och fluffigt och det kan väl ha sin poäng ibland, men när man som undertecknad tycker långt bättre om ett danskt rågbröd med ordentligt tuggmotstånd känns de ofta lite menlösa. Så för ett par veckor sedan snubblade jag över ett recept signerat Ulrika Davidsson som avvek från de jag sett tidigare. I Ulrikas bröd får äggen lämna över huvudrollen till frön och morötter och nöja sig med en statistroll i form av bindemedel. Spännande.

I lördags morse var det dags för provsmakning på altanen. Sambon fick – som vanligt – agera försökskanin och domen förkunnades med ett leende så snart första tuggan var svald: »Mästerliga fröpuckar!«

Fröbröd med morötter, 10 puckar
300 g skalade morötter
2 dl mandel
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
1 dl linfrön
4 ägg
1/2 tsk salt

 • Sätt ugnen på 175 grader.
 • Skala morötterna, plocka fram matberedaren och riv morötterna  fint. Lägg över dem i en stor bunke.
 • Byt bort rivskivan till förmån för knivarna och mixa mandeln fint, nästan som till mjöl. Blanda ner i morötterna.
 • Mixa solros-, pumpa- och linfrön lika fint och blanda med det andra i bunken.
 • Knäck i äggen, strö på salt och blanda sedan väl.
 • Fördela degen (smeten?) i tio små högar på ett bakplåtspapper. Enklast går detta om du använder ett decilitermått. Med en knapp deciliter till varje bulle så blir det 10 stycken och gräddningstiden stämmer.
 • Forma högarna till runda, lite platta bullar – tänk hockeypuck! – och strö eventuellt på lite extra frön för syns skull.
 • Baka i nedre delen av ugnen i knappt 60 minuter. De jäser inte det allra minsta, men det är helt i sin ordning!
 • Dela varje puck i två vid servering, och njut med mycket smör och en god ost. Brödet går också alldeles utmärkt att frysa.
Annonser

7 reaktioner på ”Mästerliga fröpuckar

  1. Jag funderade på det när jag gjorde dem, i och med att många inte tål mandel, och jag är övertygad om att man kan byta ut mandeln rakt av mot de ”nötiga” fröna istället. Mandeln har ju rimligtvis ingen särskild funktion, annat än att bidra med fett, fyllnad och en mild nötighet. 3 dl solrosfrön och 3 dl pumpakärnor borde kunna vara ett alternativ. Eller 2,5 dl solrosfrön, 3 dl pumpakärnor och 1/2 dl sesamfrön för att få till nötigheten?
   Om du provar – lova att berätta hur det blev!

  1. Välkommen hit Gunsan och tack för din kommentar. Och för påminnelsen om det här brödet. Kanske ett projekt för morgondagen… ;-)

 1. Fantastiskt gott bröd med bra tuggmotstånd! Tack för receptet som jag varmt kommer att rekommendera till andra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s