Mer oreda åt folket!

På DN Debatt kan man i dag läsa en artikel om hur höga kolesterolvärden inte alls behöver utgöra någon som helst hälsofara samtidigt som statiner, alltså kolesterolsänkande mediciner, kan orsaka såväl cancer och muskelsvaghet som fosterskador och impotens. Det hela är undertecknat av sex stycken, av CV:t att döma, mycket meriterade läkare/professorer som baserar sina slutsatser på en sammanställning gjord av det fristående vetenskapligt nätverket The Cochrane Collaboration. Och det är ingen liten sammanställning – den baseras på mer än 34 000 individer.

Resultatet har gett eko över hela världen, och i dag snurrar det runt i svenska medier. Aftonbladet går som vanligt ut hårt med rubriken Hjärtläkare sågar kolesterolvarning, bara för att snart därefter introducera Per Tornvall, hjärtläkare på Karolinska universitetssjukhuset, som sågar artikelförfattarna vid fotknölarna. Man ska visst ge statiner till människor med högt kolesterol. Och med tanke på hur många hjärt-kärlsjuka det finns så sker knappast någon överförskrivning av statiner, tror han bestämt. Bara för att nämna några av invändningarna.

Och det må väl vara.

För om vi bortser från Cochranes sammanställning och de 34 000 individerna, finns det är naturligtvis inget som säger att artikelförfattarna har rätt. ;-) Och självklart ska man vara kritisk. Men det som på riktigt gör mig förbannad är när tidigare nämnda Tornvall tar fram storsläggan och konstaterar att den största anledningen till att de sex meriterade författarna inte ska tas på allvar är att de är kända för att »skapa en massa oreda inom sjukvården«.

Det är väl underbart att det i den slätstrukna, enkelspåriga sjukvårdsfåran finns någon som törs göra just det!

Eller vad tycker du?

Annonser

En reaktion på ”Mer oreda åt folket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s